Itt vagy: » A megyéről » A megye települései » Bölön

Bölön

2009. december 17., csütörtök

Unitárius Róma – nem véletlenül nevezik így ismerői az erdővidéki települést. Bölön vártemplomának tornya messziről látszik, de a beljebb kerülők is találnak érdekességet: itt született Bölöni Farkas Sándor világutazó, szülőházát tábla jelzi.

 

Tudta-e, hogy Bölön Erdővidék egyetlen olyan települése, ahol nagy ceremóniával rendezik meg a fiatalok a téltemetést? A ma is élő néphagyomány során lovas felvonulást tartanak, amely egyben legényavatást is jelent, az álarcos alakoskodók pedig ekkor égetik el a szalmabábut.

Bölön Erdővidék déli települése, az Olt mentén, a Baróti-hegység nyugati lábánál fekszik. Átellenben fekszik a Brassó megyei Apáca, Apáczai János szülőfaluja. Ritka növényekben gazdag, kiterjedt erdőségeiben húzódnak meg a helybeliek tatárdúlás kori búvóhelyei. Az Olt teraszából jégkorszaki ősemlősök, őselefánt. mamut maradványai kerültek elő, s hogy a táj régen is lakott volt, azt a híres bölöni éremlelet is bizonyítja. Nevét 1334-ben említik írásos formában, s volt olyan idő, amikor a történelmi vidék legnépesebb települése volt. A Templomdombon álló unitárius temploma messziről látszik, amely a korábbi, gótikus templom helyére épült 1893-95 között, Pákéi Pákey Lajos tervei szerint, neoromán stílusban. Tetejét bizánci kupola fedi. A műemlékegyüttest XVI-XVII. századi védőtornyos vár övezi. A szomszédos református templom reneszánsz kőszószéke 1722-ből való és a kor késői remekműve. Érdekes a falu régi görögkeleti temploma is, 1774-ben épült Nagyboldogasszony tiszteletére. Cirill betűs harangja 1782-ből való. Bölönben van még látnivaló: az unitárius vártemplom előtti emlékparkban Jecza Péter alkotása, a Bölöni Farkas Sándor (1795-1842) naplóírót, műfordítót és utazót, a település jeles szülöttét ábrázoló mellszobra áll. Utazás Észak-Amerikában című könyve 1834-ben jelent meg Kolozsváron. A szoborparkkal átellenben az Erzsébet-park van, a királyné mellszobrával. A várfal tövében áll Bölöni Farkas emléktáblával megjelölt szülőháza is. A faluhoz kötődő személyiségek közül kettőt említünk: Lőfi Ödön (1872-1946) helybeli unitárius lelkészt, az Unitárius Irodalmi Társaság tagját, és a híres erdélyi festőművész Sikó Miklóst (1818-1900).

Polgármester: Sikó Imre; Tel/fax: +40-267-355760.
Hozzátartozó falu: Bölönpatak.
Postai irányítószám: 527030.
Lakosság: 2652 fő, döntő többségük magyar (2002).
Kiterjedés: 70,70 km2.
 

Hírek