Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Borbély: az elmúlt húsz év legnagyobb összegét fordítjuk árvízvédelemre

Borbély: az elmúlt húsz év legnagyobb összegét fordítjuk árvízvédelemre

2010. augusztus 2., hétfő

Sepsiszentgyörgyre látogatott Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter, ahol a helyi vezetőkkel találkozott és ismertette a minisztérium folyó évi programjait, pályázatait. A miniszter az árvízvédelmi programokról is beszélt.

Sepsiszentgyörgyre látogatott Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter, ahol a helyi vezetőkkel találkozott és ismertette a minisztérium folyó évi programjait, pályázatait. A miniszter az árvízvédelmi programokról is beszélt.

A képviselő bejelentést is tett Sepsiszentgyörgyön, elmondása szerint Kovászna megye a május–júliusi árvizek által megrongált gátak feljavítására, patak medrek kitisztítására 10 millió lej vissza nem térítendő támogatást kapott a Környezetvédelmi Alapból. A pályázati lehetőségek és a minisztériumi programok bemutatása mellett Borbély László további támogatásokra is ígéretet tett, amelyek folyósítására a költségvetés kiegészítése után kerülhet sor. „A Környezetvédelmi Alapból a 2010–2012-es időszakra még az év elején 437 millió lejt különítettünk el hidrológiai infrastruktúrára. Ebből az összegből idén 130 millió lejt fogunk elkölteni” – mondta Borbély László.


Az árvízmegelőzési stratégia prioritásai közül Borbély az újraerdősítési programot, a védősávok létrehozását, valamint a vízmosások, talajcsuszamlások megállítását szorgalmazó befektetéseket említette. Míg 2009-ben a Romsilva 28 millió lejt költött újraerdősítésre, addig idén a Romsilva költségvetéséből 44 millió lejt különítettünk el ugyanerre a célra. A Környezetvédelmi Alapból idén további 85 millió lejt fordítunk hasonló jellegű befektetésekre – emelte ki a miniszter.

A tanácskozás során Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke elmondta: a Borbély László által kezdeményezett 10 millió lejes támogatás fontos, hiszen az árvíz jelentős károkat okozott a megyében. „Abban a szűk három évben, amikor RMDSZ–miniszterek voltak a környezetvédelmi tárca élén, 28,5 millió lejt kapott Kovászna megye árvízmegelőzésre, a többi hét évben, 2000-től összesen csak 8,5 milliót. Ebben az évben 900 millió lejt fogunk adni árvízmegelőzésre, ez a legnagyobb összeg 1990 óta” – fejtette ki a miniszter.

Both Ildikó

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Hírek