Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Gyűjtőgátakat kell építeni

Gyűjtőgátakat kell építeni

2010. július 19., hétfő

Háromszéken az elmúlt napok heves esőzése miatt nem kis meglepetést szolgáltattak a máskor épp csak csordogáló kis patakocskák. A hatóságok, a lakossággal közösen „állták a sarat”: megtették azt, amit ilyenkor pillanatok alatt tenni lehetett.

Háromszéken az elmúlt napok heves esőzése miatt nem kis meglepetést szolgáltattak a máskor épp csak csordogáló kis patakocskák. A hatóságok, a lakossággal közösen „állták a sarat”: megtették azt, amit ilyenkor pillanatok alatt tenni lehetett. A megoldást azonban a megelőzés, a gátrendszerek megerősítése illetve újratervezése jelentené. , Kérdés, hogy mikor és miből – erre próbáltak pénteken választ adni az illetékesek, a sepsiszentgyörgyi ötös kilométerkőnél található lecsapolt tó mellett tartott sajtótájékoztatón.

Tanulmány készül a patakokról


– Létezik egy kilencpontos prioritáslista a megye árvízvédelmére vonatkozóan, idén ebből három helyen számíthatunk a munkálatok megkezdésére: a Debren-, a Barót- és a Kászon-patak medrét kell szabályozni, mindezt kormánypénzből szeretnénk megoldani – közölte Dávid Csaba (képünkön), az Országos Vízgazdálkodási Hivatal vezérigazgatója. – Emellett tanulmányt készítünk, amely mindkét sepsiszentgyörgyi patak helyzetét megvizsgálja, és egységes tervet fogunk kidolgozni, figyelembe véve például ennek a lecsapolt tónak a fontosságát árvízvédelmi szempontból, illetve azt, hogy hol találunk a Debren-patak esetében megfelelő helyet a gyűjtőgát megépítéséhez – tette hozzá az intézményvezető. Dávid úgy véli, hogy az ún. hidrotechnikai szemléletet is meg kell változtatni, hiszen nem tudják a medrek támfalait az égig emelni, a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű esővel szemben a megoldást a gyűjtőgátak jelenthetik.

Terv van, pénz még nincs rá

– A megyei vízügyi hivatal munkatársai már több éve tisztességesen összeállították azon listákat, amelyek tartalmazzák az árvízvédelemre vonatkozó terveket, a nagyobb összegeket a minisztérium is jóváhagyta, sajnos az elmúlt években pénzt erre vonatkozólag nem kaptunk – mondta Tamás Sándor megyetanácselnök, hozzátéve, hogy az idei áradások ott okozták a legnagyobb bajt, ahol ezekre a területekre a tervek már készen voltak: ilyen a már említett Kászon-, valamint a Barót-pataka.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a város polgárainak helytállását hangsúlyozta: „nem vártuk karba tett kézzel a miniszterelnököt, hanem amit lehetett, megoldottuk, most a kormányon van a sor.”

Újságírói kérdésre Kovács Ödön, a megyei vízügy igazgatója elmondta, a Kászon- és a Barót-patakok medrének rendezése egyenként 150- 200 milliárd régi lejbe fog kerülni, a Debren-patak esetében a tanulmány elkészítése után derül majd ki, hogy mekkorára rúg a medertakarítás. Értesülésünk szerint egy kilométer új gát megépítése körülbelül 350 ezer euróba kerül.

Lévai Barna
 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Hírek