Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok » Háromszéki turisztikai értéklánc

Háromszéki turisztikai értéklánc

2010. június 25., péntek

Háromszéki turisztikai és civil szervezetek képviselőit, valamint a megyei önkormányzat munkatársait látta vendégül június 22-23. között a Zala testvérmegyei önkormányzat és a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület.

Turisztikai Desztináció Menedzsment


Háromszéki turisztikai és civil szervezetek képviselőit, valamint a megyei önkormányzat munkatársait látta vendégül június 22-23. között a Zala testvérmegyei önkormányzat és a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület. A tanulmányút alatt a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Zöld Nap Egyesület, az ASIMCOV és a Háromszéki Panziók Egyesületének képviselői azzal az önszerveződésre alapuló, de az egész térséget átfogó rendszerrel ismerkedtek, mely a kisrégió turizmusát, turisztikai kínálatát egybehangolja.
A Turisztikai Desztináció Menedzsment modelljét a dél-tiroli minta alapján először és azóta is sikerrel alkalmazzák a Nyugat-Balaton térségében és Zala megyében, kiemelten Gyenesdiáson.  
Szalóki Jenő, a Zala Megyei Önkormányzat turisztikai és külkapcsolatok bizottságának elnöke, egykori gyenesdiási polgármester, aki a tanulmányút alatt a küldöttséget kísérte többször is hangsúlyozta, a modell attól sikeres, hogy alulról építkezve a vállalkozókat is bevonja a turizmus alakításába; az önkormányzatokkal közösen alakított szervezetekben, egyesületekben dolgozva együtt alakítják a térség turisztikai vonzerejét.
A modellértékű rendszert ugyanakkor az országos hálózatban működő Tourinform irodák is támogatják, tevékenységükkel kiegészítik vagy beépülnek, attól függetlenül hogy az irodákat önkormányzat, turisztikai egyesület vagy ezek közössége működteti. Hasonlóan fontos szerepük van a falusi vendéglátókat tömörítő szervezeteknek is, a Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesülete tevékenysége például országosan elismert.
A tanulmányút a látnivalók, a rendszerbe való betekintés mellett arra is lehetőséget adott, hogy a háromszékiek Lendván találkozzanak a Szlovéniában élő magyar közösség képviselőivel.
 

Hírek