Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Novemberben osztják az almát

Novemberben osztják az almát

2010. október 1., péntek

November elsejéig kell megoldódjon az iskolások számára indított tízórai-programhoz tartozó almák beszerzésére és szállítása, amit az előírások szerint az önkormányzatok a helyi költségvetésből kell lebonyolítsanak.

November elsejéig kell megoldódjon az iskolások számára indított tízórai-programhoz tartozó almák beszerzésére és szállítása, amit az előírások szerint az önkormányzatok a helyi költségvetésből kell lebonyolítsanak.

Mint ismeretes, idén a programban előírt tej és kifli mellé, minden iskolás egy almát is kap tízóraira. A termékek beszerzését a megyei testület az önkormányzatokra bízta, leszámítva a tejet, amire a megyei tanács írt ki közbeszerzésért. Ez esetben kivétel Bodza-vidéke, Kovászna, Gelence és Kommandó, ahol sikerült külön szerződésekkel és helyi tejtermelők bevonásával megoldani az ellátást.

Az alma beszerzése gyorsabban megy, véli Henning László, a megyei tanács alelnöke, ugyanis nem kell külön versenytárgyalást kiírni a beszerzésére, hanem közvetlen odaítéléssel is meg lehet oldani. Az alelnök ugyanakkor elmondta, a tárgyalások során felhívták a polgármesterek figyelmét, hogy elsősorban helyi termelőktől szerezzék be a termékeket. Érdeklődésünkre Henning elismerte, hogy a kereskedőket sem tudják kihagyni, mivel a termelők nem képesek biztosítani 28 ezer diák gyümölcsellátását 34 napon keresztül.

Azt számolgatva, hogy mennyi pénz marad a megyében a helyi kereskedők, termelők bevonásával, az alelnök kifejtette, mivel egy alma harminc baniba kerül, így a diáklétszámot és az időtartamot véve alapul, körülbelül 860 ezer lej körüli összeg marad itthon. Ez persze csak az év végéig, azaz a program első harmadára érvényes, ugyanis a teljes időszak 93 napot ölel fel, amit európai uniós forrásokból finanszíroznak.

A megyei testület egyébként csütörtöki ülésén hagyta jóvá az önkormányzatoknak a gyümölcsök beszerzésére vonatkozó támogatások listáját. A finanszírozás 200 ezer lej. A fennmaradt összeget a következő év költségvetéséből utalják át az önkormányzatoknak.

N. D. I.

Az eredeti írás ITT található.

Hírek