Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Siralmas a megyei vízügy felszereltsége

Siralmas a megyei vízügy felszereltsége

2010. augusztus 4., szerda

Háromszéken az árvízveszély állandó aktualitással bíró gonddá vált, ennek ellenére a megyei vízfelügyelőség elavult és kevés felszereléssel kénytelen harcolni a zabolázatlanná váló vizekkel.

Háromszéken az árvízveszély állandó aktualitással bíró gonddá vált, ennek ellenére a megyei vízfelügyelőség elavult és kevés felszereléssel kénytelen harcolni a zabolázatlanná váló vizekkel.

Kovács Ödön, a megyei vízügy vezetője tegnap a komollói gát munkálatainál számolt be a sajtónak az általa vezetett intézménynél uralkodó viszonyokról. Elmondása szerint mind a személyzet terén, mind a gépezetek szempontjából komoly a hiányosság. Ennek megfelelően a hivatal jelen pillanatban ötven munkással dolgoztat.

Kovács rámutatott, hogy volt egy időszak, amikor húsz markoló és tizenöt buldózer állt a rendelkezésükre. Mára ezekből mindössze kettőkettő maradt, amelyek közül a legfiatalabb 29 éves. Nem áll jobban a hivatal a szolgálati járművek terén sem, ugyanis egy Dacia Logan és egy Daewoo Cielo márkájú személygépkocsival lehet csak közlekedni, illetve akad még két Dacia őskövület, amelyeket, az igazgató bevallása szerint, csak Sepsiszentgyörgyön lehet használni, „mert ott még ismerik a rendőröket”.

Ezzel szemben a Vâlcea megyében székelő Olt vízügyi felügyelőség több terepjáróval is rendelkezik. Ilyen források birtokában a Háromszéken található 390 kilométer gát rendbetétele mintegy 195 évet venne fel, illetve 1395 kilométer patakmederből körülbelül tízet tudnak kitakarítani – véli az igazgató.

Kovács egy másik jelentős problémára hívta fel a figyelmet: a gátakra felszerelt átereszek, amelyekből jelenleg 280 található megyeszinten, mindössze száz darab van a hivatal gondnokságában, a többi a talajfeljavító ügynökség hatáskörébe tartozik. Egy másik gond az átereszekkel, hogy a fémtolvajok előszeretettel szerelik le és adják el.

Nagy Demeter István

Az eredeti cikk itt található.

Hírek