Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Szent István védelme alatt

Szent István védelme alatt

2010. augusztus 23., hétfő

Megyénk egyetlen, nevében István királyra utaló települése, Sepsiszentkirály méltóan ünnepelte augusztus 21-én, szombaton államalapítónkat.

Megyénk egyetlen, nevében István királyra utaló települése, Sepsiszentkirály méltóan ünnepelte augusztus 21-én, szombaton államalapítónkat.

A kis közösségnek többszörös ünnepe volt: először szerveztek falunapokat, felszentelték az ajándékba kapott Szent István-mellszobrot, és a falu lakói átvehették a település saját zászlaját is. Az ökumenikus istentiszteleten Bustya János református, Adorjáni Levente unitárius és T. Kacsó Sándor katolikus lelkészek többször is hangsúlyozták a szentistváni intelmek napjainkban is érvényes üzenetét. Tamás Sándor megyetanácselnök ezúttal nem megyezászlót, hanem a közösség kérésére elkészített faluzászlót hozott ajándékba. Ezt, valamint a falu címerét Szekeres Attila István heraldikus készítette el, szintén ajándékként. Tamás kifejtette: a címert tervező heraldikus nap helyett nyolcágú csillagot alkalmazott, mert az országalapítás korában ezt a szimbólumot használták. A címerpajzsot Árpád-kori korona fedi, a zászló pedig vörössel és fehérrel vágott téglalap, amelyek az Árpád-ház színei.


Az istentiszteletet követően az avatandó szobor mellett az uzoni Szivárvány asszonykórus énekelt, majd a falu híres kőhídjáról elnevezett egyesület nevében Sándor Csaba átvette Csáki Károly marosszentkirályi lelkipásztortól, a Szent Király Egyesület alapítójától a szoboradományozó levelet. Az ünnepség méltó befejezéseként megkoszorúzták a jelenleg Magyarországon élő, marosvásárhelyi származású Dienes Attila alkotását.

Vetési Júlia

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Hírek