Itt vagy: » A megyéről » A megye települései » Bardoc

Bardoc

Tudta-e, hogy a közigazgatásilag Bardochoz tartozó Erdőfülén vashámor működött, ahol az 1848-as forradalom és szabadságharc idején ágyúgolyókat öntöttek?
Tudta-e, hogy élete során a magyar tudományosság két jeles képviselője élt ezen a vidéken?  Korányi Frigyes báró (1825–1913) a magyar orvostudomány egyik úttörője Olaszteleken töltött számos nyarat, a történetkutató és régészprofesszor László Gyulát (1910–1998) pedig gyerekkori élmények és rokoni szálak kötötték Székelyszáldoboshoz.

Bardoc Erdővidéken, a Baróti-medence északi részén terül el a Kormos folyó mentén. A községközpont Bardoc, a hozzája tartozó Székelyszáldobos (1 km) és Olasztelek (3 km) neve már a pápai tizedjegyzékben is megtalálható, Erdőfüle említését 1566-ból ismerjük. Bardoc volt az itt elterülő egykori fiúszék névadója.

Régészeti leletekben bővelkedik ez a vidék. A Tortoma-tető oldalában megalitikus emlékeket tártak fel a régészek. A Kormos patak völgyében, Csipánmezején Dobó elpusztult székely település egykori plébániatemplomának és kápolnájának romjai ma is láthatók. A bardoci református papilak utcára néző homlokfalán emléktábla adja az arra járó tudtára, hogy a helyén álló régi parókia épületében született a református lelkész, történetíró, nyelvész és fűvész Benkő József (1740–1814), akit munkásságának elismeréseként, tiszteletbeli tagjául választott a hollandiai Haarlem tudós társasága. A templomban őrzik a falu régi, 14. századinak tartott gótikus harangját, miként egy másik 14. századi harangot az erdőfülei templomban. Felirata: O rex glorie.

A műemlék jellegű református templom előterében áll a falu jeles szülöttének Hermányi Dienes Józsefnek (1699–1763) fehér márvány mellszobra. A falu papja, a vidék esperese volt, anekdotagyűjtő és író, a magyar emlékirat-irodalom előfutára. A bardoci temetőben, jeltelen sírban nyugszik Sugár Jankó, akinek nevéhez fűződik az ismert hasonló nevű újkori népballada. 

A négy település területén olyan természeti ritkaságok, és érdekességeket láthat a látogató, mint a vadon termő csillagnárcisz az erdőfölei Kankóskertben, a Hargita mállott andezitjeiben kialakult Kuvaszó-tövi résbarlang és számos borvízforrás. A Kóság patak árkában keresgélő színes féldrágakövekre, opálokra akadhat (faopál, tejopál, füstopál, viaszopál), a közeli diatomabányában pedig faopálra. A székelyszáldobosi Szőlőmáj nevű helyet, ősnövényi lelőhelyként tartja számon a szakirodalom. Erdőfüléből erdőipai úton elérhető a Hargita gerincén lévő, jégkorszaki növényritkaságokban gazdag Lucs nevű rezerváció (20 km).

Szórakozás:

  • A Dél-Hargita kiváló vadászterület, a pisztrángban gazdag Kormos vize a horgászok eldorádója.

Szálláshely:

  • A székelyszáldobosi erdészházban.  Tel.: 0267-377 936

Polgármester: Balázsi Dénes; Tel/fax: +40-267-377222
Hozzátartozó falvak: Erdőfüle, Olasztelek, Székelyszáldobos
Postai irányítószám: 527055
Lakosság: 4686 fő, döntő többségük magyar (2002)
Kiterjedés: 169,73 km2
 

Hírek