Brăduţ
Joi, 10 decembrie 2009Ştiaţi că la Filia, care în prezent din punct de vedere administrativ aparţine Brăduţului, a funcţionat un punct vamal, unde în anul în timpul revoluţiei din 1848 s-au turnat ghiulele de tun?
La Brăduț se ajunge pe un drum relativ acceptabil. Din Sfântu Gheorghe, în direcţia Miercurea Ciuc, la Micfalău se face la stânga, în direcţia Baraolt. Părăsind centrul oraşului Baraolt spre dreapta, apoi la Tălişoara se face din nou la dreapta. Brăduţul este situat în partea de nord a bazinului Baraolt, de-a lungul pârâului Kormos. De Brăduţ mai aparţin localităţile Doboşeni, Tălişoara şi Filia. În biserică se păstrează vechiul clopot gotic al satului, din secolul XIV, la fel ca şi un alt clopot din secolul XIV în biserica din Filia.
Din zidul nordic demolat al bisericii s-a păstrat în copie seria de picturi murale evocând legenda Szent László (Sfântu Ladislau) din secolul XIV-XV. În Filia puteţi vizita un monument artistic şi un monument de istorie industrială: Conacul Boda, cu acoperiş dublu, creastă şi arcade, în prezent paragină şi atelierul fostei Fabrici de fier Filia. Fabrica de fier lucra în interesul Revoluţiei: aici se fabricau ghiulele pentru tunuri, aici în fabrică lucra şi un armurier. La Tălişoara puteţi vizita castelul bogat în amintiri renascentiste al familiei Daniel. Din Filia, pe un drum forestier se poate ajunge la rezervaţia floristică Lucs, situată pe coama munţilor Harghita, bogată în relicte glaciare rare (20 km). Cel mai bogat cimitir cu obeliscuri funerare din lemn sculptat din Erdővidék (Ţinutul Pădurilor) este o amintire deosebită, temă fotografică fără pereche. Amplasarea obeliscurilor funerare şi în prezent este un obicei viu, fiecare asemenea stâlp reprezintă o comoară locală inestimabilă.
Primar: Balázsi Dénes; Tel/fax: +40-267-377222.
Localităţi componente: Filia, Doboşeni, Tălişoara.
Cod poştal: 527055.
Populaţie: 4686 (2002).
Suprafaţă: 169,73 km2.