Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő

Sajtófigyelő

A miniszter jelenlétében adták át a kórházakat Kovászna megyében
2010. július 2., péntek

Cseke Attila egészségügyi miniszter jelenlétében adták át a kórházakat és írták alá az átvételi protokollumokat Kovászna megyében. A megye összes polgármestere aláírta az átvételt, kivéve Barót polgármestere, Nagy István.

A Székelyföld, mint „anyaország”
2010. június 24., csütörtök

„A székely megyék és a székelyföldi települések virágzó kapcsolatokat építettek ki magyarországi megyékkel és településekkel, miközben azt sem tudjuk, hogyan élnek a magyarok például Temes megyében” – jelentette ki Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a Krónika kérdésére.

Megújul a zágoni iskola
2010. június 23., szerda

A sepsiszentgyörgyi megyeházán a Fejlesztési Középrégió Ügynökségének igazgatója, Simion Creţu jelenlétében aláírták a finanszírozási szerződést a zágoni Mikes Kelemen-iskola felújítására.

Egyenesben az iskola felújítása
2010. június 22., kedd

Idén elkezdődhet a zágoni Mikes Kelemen Általános Iskola felújítása, miután tegnap a Kovászna Megyei Tanács székhelyén a Központi Fejlesztési Régió Ügynökségének vezetője, Simion Crețu és Kiss József polgármester aláírta az erre vonatkozó támogatási szerződést.

Civil hétvége Sepsiszentgyörgyön
2010. június 21., hétfő

Idén nyolcadik alkalommal szervezték meg a Szé­kelyföldi Civil Napok rendezvénysorozatát — először Kovászna és Hargita megye együttműködésében.

Sportcsarnokot avattak Torján
2010. június 21., hétfő

Szombaton a falunapok keretében avatták fel és adták át Torján megyénk 19. sportcsarnokát, melynek lelátója százötven férőhelyes, és 4,3 millió lejes kormánytámogatással épült fel.

Gazdag volt az idei Ikafalvi Napok programja
2010. június 21., hétfő

A nyár beköszöntével kezdetét vették Háromszéken is a falunapok, hétvégén több település is ünnepelt. Ikafalván a lacikonyhások és a színapdi produkciók mellett játszóteret is avattak, emellett átvehették a megyezászlót is.

Miénk az örökség és a felelősség
2010. június 21., hétfő

A Kovászna és Hargita megyei önkormányzatok, a sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala, a Mukkk és a Kónya Ádám Művelődési Ház összefogásában első alkalommal szervezték meg a Székelyföldi Civil Napokat. A találkozó péntek délelőtt a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében vette kezdetét.

Közös tér – közös örökség
2010. június 18., péntek

Hétvégén kerül sor Sepsiszentgyörgyön az idei Székelyföldi Civil Napok rendezvénysorozatra. A nyolcadik alkalommal megszervezett rendezvénysorozat ideje alatt több színes programmal is várják az érdeklődőket.

Kórházak az átadás előtt
2010. június 15., kedd

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a kórházak decentralizációjáról szóló törvénycsomag, július elsejétől többségük a megyei önkormányzatok, illetve a városi tanácsok fennhatósága alá kerül.

Háromszéki elnök a régiótanács élén
2010. június 14., hétfő


Csütörtöktől Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának vezetője tölti be a Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztségét, aki a rotációs rendszernek megfelelően a Fehér megyei Ion Dumitrelt váltja a funkcióban — tájékoztatott a megyei önkormányzat közleménye.

Székely Nemzeti Vágta megszervezését tervezi Háromszék
2010. június 11., péntek

Erdélyből két háromszéki település vett részt a Budapesten megszervezett Nemzeti Vágta elnevezésű rendezvényen, amely a magyar települések legnagyobb seregszemléjének számít. Sepsiszentgyörgy harmadik alkalommal képviseltette magát, részvételüket Ferencváros önkormányzata támogatta.

Huszártoborzó Felső-Háromszéken
2010. június 3., csütörtök

A Kovászna Megyei Turisztikai Egyesü­let és a gidófalvi Csillagőrző Egyesület első alkalommal szervezte meg hét végén, szombaton és vasárnap a nagy érdeklődéssel kísért huszártoborzót Felső-Háromszék kilenc településén a megyei és kézdiszéki önkormányzatok támogatásával.

Háromszéki huszártalálkozó
2010. június 3., csütörtök

Idén is megszervezték a Háromszéki Turisztikai Napokat, ebben az évben a ló és lovaglás volt rendezvény központi témája. A napok leglátványosabb mozzanatát az első háromszéki huszártalálkozó és toborzó jelentette.

Huszártoborzó: végiglovagolták Háromszék településeit
2010. június 3., csütörtök

A 80 huszár két nap alatt több mint félszáz kilométert tett meg nyeregben. Integetve, kaláccsal, virággal várták őket.

Helyi vállalkozók adják majd a kiflit
2010. június 3., csütörtök


Nem véletlenül tartották Lécfalván a Kovászna megyei tanács gyűlését: Maksa és Lécfalva között épül meg a megyei hulladéktároló, ezért is aktuális helyszín Lécfalva, és a megyei tanács vezetősége szeretné, ha többször is vidéken tartanák az üléseket, hogy a megyei önkormányzati képviselők is megtekintsék a helyszínen a megye által elindított beruházásokat.

Felújítás helyett kátyúzás
2010. május 21., péntek

Egy utolsó pillanatban benyújtott, majd visszavont fellebbezés miatt csúszik a kátyúzás a háromszéki megyei utakon, előreláthatólag azonban jövő héten elkezdik a munkát — közölte lapunk érdeklődésére Klárik László megyemenedzser.

I. Székelyföldi Grafikai Biennále: lesz folytatás
2010. május 20., csütörtök

Helyi identitásteremtés és nemzetköziség: 11 országból majdnem 700 alkotás érkezett, a zsűri legalább 3-4-szer ennyi díjat is kioszthatott volna.

Születésnapi ajándék Domokos Gézának
2010. május 19., szerda

Tegnap töltötte volna 82. életévét Domokos Géza író, politikus. Születésnapi ajándékaként avatták tegnap Zágonban a Mikes—Szentkereszty-udvarházban berendezett emlékszobáját.

Emlékszobát avattak Domokos Géza emlékére
2010. május 19., szerda

Tegnap, május 18-án délután a zágoni Mikes-Szentkereszty udvarházban felavatták azt az emlékszobát, melyet a zágoni és a megyei tanács, illetve a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum együttműködésével létesítettek Domokos Géza (1928-2007) író, politikus, műfordító tiszteletére, aki éppen tegnap töltötte volna be a 82. életévet.

Ünnep lovag játékokkal és mindennemű vigalmakkal
2010. május 17., hétfő

Pénteken délután Erdővidék Múzeumában Tamás Sándor megyei tanács elnök erdélyi régitérképgyűjteményének kiállításával vette kezdetét a III. Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napok.

A vadászattól a huszártoborzóig
2010. május 13., csütörtök

Daragus Attila magánvállalkozó, Torja község polgármestere volt a házigazdája a kézdiszéki polgármesterek e havi találkozójának, melyre az elöljáró a megyei önkormányzat vezérkara mellett orbaiszéki kollégáit is meghívta. Szó esett a vadászati törvényről, a falunapok időpontjának összehangolásáról, útjavításról, valamint a két hét múlva esedékes huszártoborzóról.

Az értékeinket tudatosítják a Székelyföld Napok
2010. május 13., csütörtök

Csütörtökön kezdődik hivatalosan az I. Székelyföld Napok, bár Maros megyében csak péntektől lesznek programok. A rendezvénysorozat Hargita, Kovászna és Maros megye összefogásával jött létre, azzal a céllal, hogy térségünk a kultúra révén is hallasson magáról.

Ki a szórványt nem becsüli, az a tömböt nem érdemli
2010. május 11., kedd

A szórvány számára létkérdés az erős Székelyföld, de ugyanennyire fontos, hogy ez a térség felelősséget érezzen a Székelyföldön kívüli nemzettársai iránt, és ez megnyilvánuljon cselekvéseiben is — hangsúlyozta Vetési László református lelkész, a szórványkérdés jelenkori legnevesebb ismerője, a címbéli mondat megfogalmazója tegnap azon a tanácskozáson, amelyet Kovászna Megye Tanácsa szervezett Sepsiszentgyörgyön az egyéves Hunyad megyei kapcsolat elmélyítése érdeké­ben.

Székely felelősség a szórványért
2010. május 11., kedd

Több Hargita, Kovászna és Hugyad megyei elöljáró, intézményvezető, illetve szórványszakember jelenlé-tében zajlott szórványtanácskozás tegnap Sepsiszentgyörgyön, melynek keretében elsősorban a székelyföldi megyék és a szórványban élők közti együttműködésről tárgyaltak.

Csoma-napok nagykövetekkel
2010. május 3., hétfő

Kelemen Hunor kulturális miniszter jelenlétében nyitották meg idén a 21. Kőrösi Csoma-napokat Csomakőrösön tegnap. A mára nagy tekintélyt kivívott rendezvényen részt vett India, Libanon és Szíria nagykövete is a magyarországi mellett. A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület társszervezője idén a megyei tanács és az Árkosi Kulturális Központ.

Pénz a kórháznak
2010. május 3., hétfő

Még idén befejezhetik a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház C épületszárnyának megerősítését és felújítását abból az 5,2 millió lejből, amit nemrég hagyott jóvá az egészségügyi minisztérium.

Nincs pénz útépítésre
2010. május 3., hétfő

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke elmondta, idén kevesebb pénz jut az utak javítására, de ez a helyzet a többi megyében is hasonló. A kátyúzást azonban tovább folytatják.

Az önkormányzatokhoz kerülnek a kórházak
2010. április 30., péntek

Egészségüggyel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott csütörtökön a Kovászna Megyei Tanács, de más, a megyét érintő problémákat is feldolgoztak. Az elöljárók a kórházak sorsáról értekeztek.

Megmenteni a kisvasutat (Műemlékvédelmi világnap)
2010. április 19., hétfő

A Kovászna és Kommandó közötti kisvasút, illetve a Sikló helyzete került terítékre a tegnapi műemlékvédelmi világnapon. A Székely Nemzeti Múzeum legújabb családi napján kicsiknek, nagyoknak egyaránt fütyült a mozdony.

Hírek