7000 de basculante de pământ pentru a acoperi fosta groapă de gunoi
Vineri, 20 mai 2016Fosta rampă de gunoi va rămâne doar o amintire: circa 7000 de camioane de pământ, 3 straturi de izolaţii şi o conductă de captare gaze pe o distanţă de 5,6 km vor asigura o bună izolare, astfel ca gunoaiele depozitate, de mai multe decenii încoace, să nu contamineze nici solul şi nici pânza freatică.
Fosta rampă de gunoi va rămâne doar o amintire: circa 7000 de camioane de pământ, 3 straturi de izolaţii şi o conductă de captare gaze pe o distanţă de 5,6 km vor asigura o bună izolare, astfel ca gunoaiele depozitate, de mai multe decenii încoace, să nu contamineze nici solul şi nici pânza freatică.
Miercuri, 18 mai a avut loc recepția lucrărilor de ecologizare a rampei de gunoi menajer din reşedinţa de judeţ. După cum se știe, acesta a fost ultimul depozit neconform din judeţ care a fost închis, în prezent, deşeurile menajere din judeţ fiind transportate la Braşov, de către TEGA.
„În 2010, am fost primul judeţ din ţară care a închis toate depozitele neconforme rurale, după care a urmat restructurarea totală a sistemului de gospodărire a deșeurilor. Cea mai mare rampă de gunoi din judeţ a fost cea din Sfântu Gheorghe. Valoarea totală a proiectului se ridică la 82 milioane lei, din care 33 milioane lei au fost alocate realizării uzinei de prelucrare a deşeurilor de la Leţ. O altă parte importantă a proiectului a fost închiderea şi ecologizarea depozitelor urbane din cele patru oraşe ale judeţului: Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Covasna şi Sfântu Gheorghe, lucrări care au costat peste 30 milioane lei. Desigur, cele mai mari probleme au fost la Sfântu Gheorghe, unde trebuiau închise două dâmburi de gunoi, ceea ce înseamnă o cantitate de gunoi de peste 1 milion de metri cubi, dar azi cele două dâmburi de gunoi sunt doar amintiri, pentru că pe dâmburile ecologizate a crescut şi iarba. Partea de contribuţie La acest proiect european, partea de contribuție a Consiliului Județean Covasna a fost de 9,2 milioane de lei, preluând astfel şi partea de contribuţie a consiliilor locale” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Antal Árpád András, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, şi-a exprimat mulţumirile pentru ajutorul acordat de către autorităţile judeţene, pentru închiderea rampei de gunoi: „Astfel, autorităţile locale au fost scutite de o cheltuială majoră. Prin realizarea acestui proiect, s-a mai vindecat o rană a oraşului. Această investiţie şi reabilitarea Spitalului Judeţean sunt o dovadă a bunei colaborări între oraș și județ în urma căreia au avut de câştigat locuitorii din Sfântu Gheorghe şi cei ai judeţului. Vom prelua investiţia în cursul săptămânii viitoare şi trebuie să asigurăm paza acesteia şi să găsim anumite funcții pentru ceea ce s-a realizat aici. Referitor la acest lucru: vom lansa un concurs de idei, pentru că obiectivul nostru pe termen lung este acela ca acest teren să nu devină o zonă moartă, ci să-i atribuim o funcţie, deci așteptăm ideile cetățenilor. Sunt 3 kilometri de drumuri amenajate, evident, trebuie găsit ceva ce este permis din punct de vedere tehnic.”
Următorul pas reprezintă punerea în funcţiune a uzinei de prelucrare a deşeurilor de la Leţ. Legat de aceasta, Ambrus József, preşedintele ADI-SIMD, a menţionat data de 13 iunie ca fiind data închiderii licitaţiei pentru operatori. În opinia acestuia, punerea în funcţiune a depozitului de deşeuri ar putea avea loc, cu puţin noroc, în următoarele două luni.
Executanţii lucrărilor au fost: Hidroconstrucția, Proconstruct, Trio Impex, Argif, iar proiectul a fost realizat de Intergroup Engineering.
Terasamentul amenajat poate fi observat din depărtare, mai puţin vizibil este procesul de curăţare a apelor subterane, respectiv a gazelor eliberate la descompunerea deşeurilor. Gazul colectat ajunge într-o stație de ardere, iar apele ajung printr-o reţea de drenaj într-un sistem de filtre, apoi la staţia de epurare a oraşului. Conform prognozei specialiştilor, gazul de depozit se va mai produce timp de 3 ani, cantitatea acestuia va scade treptat, iar dâmbul se va compacta în doi ani.