Sunteți aici: » Știri » A fost eliberat certificatul de urbanism pentru partea covăsneană a A13

A fost eliberat certificatul de urbanism pentru partea covăsneană a A13

Joi, 27 ianuarie 2022

Traseul autostrăzii Brașov-Sf. Gheorghe-Tg. Secuiesc-Bacău a fost finalizat. Astfel, din cei 162 km de autostrăzi, 76 km va traversa județul nostru. Pentru tronsonul din județul Covasna, Consiliul Județean Covasna a eliberat certificatul de urbanism, în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție.

Este foarte importantă pentru noi această autostradă deoarece DN11, tronsonul Brașov-Tg. Secuiesc, este deosebit de aglomerat - zilnic trec peste 15 mii de mașini pe acolo. În cea mai mare parte, circulația se desfășoară cu câte o bandă pe sens. Pentru Județul Covasna, A13 este esențial și pentru că va asigura legătura directă cu aeroportul internațional din Ghimbav. În repetate rânduri am purtat discuții privind traseul acestei autostrăzi cu toți reprezentanții autorităților locale. Conform traseului final, autostrada va intra în județ în zona Dobolii de Jos, ieșirea fiind în zona Brețcu. Vorbim de o lungime de aproximativ 76 de km. Suntem încrezători că în curând se va realiza și proiectul tehnic de execuție și se va începe construcția în sine” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

În județul Covasna, A13 va străbate teritoriul următoarelor UAT-uri: Ilieni, Sfântu Gheorghe, Ozun, Reci, Ghidfalău, Moacșa, Boroșneu Mare, Dalnic, Cătălina, Tg. Secuiesc, Turia, Sânzieni, Lemnia, Mereni și Brețcu. De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi construite 6 noduri rutiere: la Chilieni, Sfântu Gheorghe, Reci, Tg. Secuiesc Vest și Tg. Secuiesc Nord, Lemnia. Din punctul de vedere al reliefului, porțiunea Brașov-Brețcu este cel mai ușor de realizat.

Proiectul autostrăzii Brașov-Bacău reprezintă una dintre prioritățile rutiere ce urmează a fi implementate și face parte din lista de proiecte prioritare a Master Planului General de Transport al României. A13 este parte din rețeaua TEN-T Comprehensive a României și, alături de viitorul sector de autostradă dintre Sibiu-Brașov, va asigura conectivitatea rutieră dintre Europa Centrală și regiunea Moldova.

Noutăți