Bursă pentru dezvoltarea turismului în judeţul Covasna
Marți, 12 septembrie 2017Trei dintre absolvenţii Universității „Babeș-Bolyai” – Extensia Sfântu Gheorghe au obţinut recunoaștere în cadrul programului lansat de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna
Trei dintre absolvenţii Universității „Babeș-Bolyai” – Extensia Sfântu Gheorghe au obţinut recunoaștere în cadrul programului lansat de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna.
Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, a semnat un contract de parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, reprezentată prin dr. Fosztó Mónika, director de departament la UBB, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor Sfântu Gheorghe, în cadrul conferinţei de deschidere a „Anul turismului” în judeţul Covasna, eveniment ce a avut loc în luna martie. Ca parte a acestei cooperări, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna a lansat un program de burse care constă din trei burse a câte 1500 de lei fiecare, pentru acei studenţi care şi-au ales ca temă pentru lucrările lor turismul din judeţul Covasna şi dezvoltarea acestuia.
În data de 12 septembrie, la conferinţa de presă organizată pe această temă, Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, a subliniat că bursa este doar unul dintre punctele contractului pe termen lung, încheiat la nivel instituţional. Se doreşte ca studenţii facultăţii de turism să se implice în mod activ în circuitul turistic al regiunii, precum şi în evenimentele organizate de autorităţile judeţene.
„Am deschis o oportunitate pentru studenţi şi am dori să-i încurajăm să abordeze tema turismului din regiune, să participe la formări profesionale. Acestea sunt motivele pentru care vom continua programul” – a spus preşedintele CJ Covasna, adăugând următoarele: „Sistemul de dezvoltare al turismului cuprinde mai multe obiective care au fost asumate în anii anteriori de către CJ Covasna. Dintre acestea fac parte: setul de cursuri de formare profesională în meseriile barista, bucătar şi ospătar, oferit de Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe. Tot aici trebuie să menţionăm şi investiţiile infrastructurale, construirea Centrului de agrement pentru tineret din Comandău, consolidarea sectorului privat și completarea acestuia cu conținut.”
Evaluarea lucrărilor a fost realizată de cadrele universitare din cadrul facultăţii care au ţinut cont de rezultatele obţinute de studenţi în anii de studiu, respectiv la examenul de licenţă, precum şi prezentarea detaliată a studiilor de caz şi a indicatorilor specifici turismului. În opinia dr. Fosztó Mónika, director de departament la UBB, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor Sfântu Gheorghe, studenţii au participat cu mult entuziasm la acest program. Programul a fost un stimulator pentru studenţi, pe parcursul a mai multor luni de zile muncă.
Dintre cei patru candidaţi, Nagy Enikő, Réti Szende Borbála şi Demeter Norbert au fost cei care au beneficiat de bursă, aceasta constând într-o sumă de bani şi cărţi, iar Incze András a fost premiat cu o diplomă pentru participare.
Nagy Enikő, în lucrarea sa intitulată „URIK kistérség fenntartható gazdasági fejlődés Kovászna megyében” a prezentat şi a analizat localităţile Ozun, Reci, Ilieni și Chichiş, din punct de vedere turistic și economic. Potrivit declaraţiei acesteia, se bucură foarte mult pentru că, după absolvirea facultăţii, are parte de o asemenea recunoaştere.
Réti Szende Borbála a analizat activitatea Centrului de informare turistică din oraşul Covasna şi a făcut propuneri pentru dezvoltarea regiunii, cum ar fi: reabilitarea locomotivei cu aburi pe ecartament îngust care circula între Covasna şi Comandău, realizarea unor documentare, înfiinţarea în Valea Zânelor a unui parc al animalelor sălbatice şi crearea unui centru wellness.
Demeter Norbert din Micloşoara visa încă din copilărie la dezvoltarea satului său natal, motiv pentru care i-a fost uşor să-şi aleagă tema. În lucrarea sa a avut ca obiect oportunităţile de dezvoltare turistică ale turismului rural din Micloşoara. Incze András a studiat realităţile turistice şi activitatea turistică din zona Baraoltului.