Cele mai bune fotografii dintre cele 800 jurizate
Vineri, 10 mai 2013În cadrul Bienalei de Artă Fotografică concurenţii au fost premiaţi în trei categorii de concurs: valorile Ținutului Secuiesc, fotografie alb-negru și fotografie color. Evenimentul are un rol dublu, deoarece marchează totodată şi deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Zilelor Ţinutului Secuiesc.
În cadrul Bienalei de Artă Fotografică concurenţii au fost premiaţi în trei categorii de concurs: valorile Ținutului Secuiesc, fotografie alb-negru și fotografie color. Evenimentul are un rol dublu, deoarece marchează totodată şi deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Zilelor Ţinutului Secuiesc. În deschiderea Galei ce a avut loc vineri, 10 mai, la Casa de Cultură Vigadó din Târgu Secuiesc, a fost prezentat scurt metrajul realizat din fotografiile prezentate la concurs.
În cuvântul său de deschidere, Imreh István, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, a spus: prima ediţie a Bienalei de Artă Fotografică este totodată şi sărbătoarea artei fotografice din Ţinutul Secuiesc.
Dublul eveniment cultural a fost deschis de către Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. „Ţinutul Secuiesc se poate delimita prin mentalitatea oamenilor, gastronomia secuiască şi prin numeroase alte domenii. Mult mai multe spune însă o imagine. Marile personalităţi ale Ţinutului Secuiesc ca Orbán Balázs şi mulţi alţii, au cutreierat această regiune încă de la începuturile fotografiei. Fotografiile prezentate în cadrul bienalei demonstrează că Ţinutul Secuiesc reprezintă mai mult decât nişte fundaluri reuşite de fotografii. În spatele acestor imagini se află oameni care surprind esenţa acestei regiuni” – a spus Tamás Sándor.
Isán István Csongor, directorul Centrului Cultural Judeţean Harghita, a subliniat: expoziţia fiind de un înalt nivel calitativ, ar putea fi prezentată oriunde. „Rolul cel mai important al nostru, al organizatorilor de activităţi culturale, este să asigurăm prezentarea în orice locaţie a acestor fotografii sau a fotografilor cu un înalt nivel de cunoştinţe în domeniul fotografic. Aceste valori trebuie să le prezentăm şi comunităţii noastre, acelora despre care vorbesc aceste imagini.”
Balási Csaba a luat cuvântul în numele juriului: „Bienala de Artă Fotografică s-a adresat, de fapt, artiştilor fotografi din Transilvania. Cele 120 de lucrări expuse au fost selecţionate de juriu din aproximativ 800 de fotografii. Fotografiile îmbină toate caracteristicile artei fotografice maghiare din Transilvania. Materialul expus este absolut competitiv în orice competiţie internaţională.” Balási a mai vorbit şi despre faptul că bienala are şi un al doilea mesaj, şi anume, că printre concurenţi au apărut şi nume noi, ceea ce demonstrează că există o generaţie tânără care să ducă mai departe această artă.
Mesajul lui Fejér László Ödön a fost prezentat de şeful său de cabinet: în opinia deputatului UDMR, în păstrarea valorilor regiunii are un rol important şi arta fotografică, deoarece prin poze, fotograful imortalizează momentul pentru posteritate.
Câştigătorii concursului:
La categoria valorile Ținutului Secuiesc:
Locul I. Erdély Bálint Előd (Odorheiu Secuiesc): pentru lucrarea „Tüzeskő III” (Piatra încinsă)
Locul II. Kristó Róbert (Miercurea Ciuc): pentru lucrarea „Dimenziókapu” (Poartă dimensională)
Locul III. Bálint Zsigmond (Târgu Mureş): pentru lucrarea „A világtól elzárva” (Izolat de lume)
La categoria fotografie alb-negru
Locul I. Vass Lehel (Odorheiu Secuiesc): pentru lucrarea „Őrszemek” (Santinele)
Locul II. Haragos Zoltán (Târgu Mureş): pentru lucrarea „Gondviselés” (Providenţă)
Locul III. Dezső László (Gheorgheni): pentru lucrarea „Glazúr” (Glazură)
La categoria fotografie color
Locul I. Tordai Ede (Târgu Mureş): pentru lucrarea „A titokzatos hölgy” (Doamna misterioasă)
Locul II. Kerekes István (Mosonmagyaróvár): pentru lucrarea „Yelena”
Locul III. Baranyi Ildikó (Bucureşti): pentru lucrarea „Reggeli fürdő” (Baia de dimineaţă)
Tordai Ede a primit şi premiul special „Cel mai bun autor”.