Centrul de agrement din Comandău a fost finalizat
Joi, 24 octombrie 2019Cel mai nou și mai modern centru de agrement pentru tineret din județul Covasna a fost inaugurat joi la Comandău, așezare situată la cea mai mare altitudine din județ. Noul centru a fost construit în locul fostei tabere școlare, investiția fiind finanțată din resursele financiare proprii ale Consiliului Județean Covasna, administratorul centrului fiind Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. Cu ocazia inaugurării, Consiliul Județean Covasna și-a ținut ședința în teritoriu, iar plenul a aprobat, printre altele, proiecte de hotărâre privind lansarea unui nou proiect de anvergură.
Cel mai nou și mai modern centru de agrement pentru tineret din județul Covasna a fost inaugurat joi la Comandău, așezare situată la cea mai mare altitudine din județ. Noul centru a fost construit în locul fostei tabere școlare, investiția fiind finanțată din resursele financiare proprii ale Consiliului Județean Covasna, administratorul centrului fiind Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. Cu ocazia inaugurării, Consiliul Județean Covasna și-a ținut ședința în teritoriu, iar plenul a aprobat, printre altele, proiecte de hotărâre privind lansarea unui nou proiect de anvergură.
În cadrul ședinței, primarul comunei, Kocsis Béla, a spus că au așteptat acest moment. Fiecare așezare are propria atractivitate, dar, în ciuda cadrului natural deosebit de bogat, turismul reprezintă o mare provocare pentru Comandău, tocmai de aceea se bucură din suflet pentru faptul că aici s-a construit acest frumos obiectiv, care se integrează elegant în peisaj – a accentuat primarul.
În cuvântul de salut, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a apreciat că „ne apropiem de finalul unei perioade de aproape zece ani”, reamintind faptul că, în 2011, administrația publică județeană a preluat patru tabere de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, dintre care doar tabăra Csipkés din Zăbala a fost funcțională. Tabăra de la Comandău se află într-o zonă pitorească, dar, fiind înființată în anii 1970, era deteriorată și inutilizabilă, motiv pentru care s-a decis construirea unui nou obiectiv care să corespundă cerințelor contemporane.
„Instituția noastră este și administratorul taberei Csipkés din Zăbala, care este și ea o locație cu o istorie îndelungată. În ultimii ani am executat lucrări de modernizare, dar am avut ocazia să și vedem ce înseamnă o tabără care corespunde unui standard de acum 50 de ani. Din acest punct de vedere Comandăul este o mare izbândă: este un centru de recreere modern, gândit în așa fel încât să se integreze în peisaj și ne punem speranța că va fi un centru sustenabil. Inaugurarea acestui obiectiv este deosebit de importantă pentru noi, pentru că oferă un teren excepțional pentru educația non-formală. Se știe deja că se întoarce Tabăra de Folclor Țigănesc, organizată sub egida Ansamblului de Dansuri „Háromszék / Trei Scaune”, eveniment la care sosesc participanți din toate colțurile lumii. Avem și alte rezervări concrete dar și planuri cu privire la tematicile în jurul cărora vom organiza programe, în același timp, extinderea dotărilor va permite în curând să putem organiza și tabere de antrenament pentru sportivi” – a punctat Gáj Nándor, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii.
Oaspeții Centrului de agrement pentru tineret sunt așteptați cu camere de 2-3 paturi, prevăzute cu băi proprii, amenajate în trei clădiri, iar sala de mese este multifuncțională, putând fi transformată în sală de conferințe. De asemenea, sunt disponibile și un teren de sport și o sală de sport. Centrul poate asigura cazare și masă pentru grupe de 50-60 de persoane și va funcționa atât vara, cât și iarna. Construcția a fost începută în luna octombrie a anului 2017, s-a reușit finalizarea în doi ani, în prezent este în derulare procesul de autorizare. Valoarea totală a proiectului este de 6,24 milioane lei, investiția fiind finanțată din bugetul propriu al Consiliului Județean Covasna.
S-au început lucrările și la noua clădire a Școlii Gimnaziale „Horn Dávid” din Comandău, situată în vecinătatea taberei unde s-a turnat deja fundația. Școala din Comandău a fost mistuită de flăcări în data de 9 ianuarie 2017, noua clădire va fi construită de autoritățile locale printr-un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Valoarea totală a proiectului este de 4,2 milioane lei, investiția se referă la execuția integrală, cuprinde deopotrivă construcția și dotarea. După finalizarea investiției, Centrul de agrement pentru tineret va putea insufla un nou imbold în învățământul local, dar și în stimularea turismului.
„Construcția se va încheia în doi ani și atunci în interiorul acestei locații se va afla un centru de educație, de tineret și de agrement modern, în zona noastră neregăsindu-se complexe de factură similară. Nu putem să facem abstracție de integrarea acestui centru în mediul natural, în comunitate și implicit încurajarea localnicilor în a deveni parteneri cointeresați. Aducerea la viață, funcționarea acestui proiect va reprezenta pentru noi toți o reală provocare” – a subliniat Tamás Sándor, menționând totodată: „Acest complex reprezintă încă o dată un exemplu de bună practică în administrarea proprietății publice, în comparație cu experiența avută cu statul român. Pornind de la aceste considerente am inițiat și susținem cu tărie utilitatea descentralizării și preluării de către administrațiile locale și județe a patrimoniului local”.
S-a decis asupra unor noi proiecte de dezvoltare
Consilierii județeni au aprobat, printre altele, proiecte de hotărâri privind înființarea Centrului de formare profesională în domeniul balneo-turismului de la Malnaș-Băi. Gáj Nándor, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii, a prezentat planurile, consilierii au aprobat proiectele de hotărâre privind studiile preliminare și indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect. După cum se știe, administrația publică județeană a cumpărat fostul centru de tratament din Malnaș-Băi, cu scopul înființării unui centru educațional specializat în domeniul balneo-turismului.
În conformitate cu hotărârea de consiliu județean privind rectificarea bugetului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Covasna primește 201 mii lei, în vederea realizării Dispeceratului Integrat. S-a inclus în buget suma de 280 mii lei, obținută de la Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru extinderea dotării Centrului de reabilitare din Baraolt. Ansamblul de Dansuri „Háromszék / Trei Scaune” primește un sprijin financiar de 25 mii lei, sumă care se va utiliza pentru organizarea celei de-a 31-a ediții a manifestării Întâlnirea Muzicii și Dansului Popular.
S-a aprobat modificarea anexei la hotărârea de consiliu județean care stabilește suma stimulentelor financiare acordate elevilor care au obținut distincții, medalii și premii speciale la olimpiadele și concursurile școlare județene și cadrelor didactice care s-au ocupat de pregătirea acestora. Astfel, elevii care se clasează pe primul loc la concursuri individuale vor primi 140 lei, cei clasați pe locul doi vor primi 110 lei, iar cei care au obținut locul trei, vor primi 80 lei. La competițiile pe echipe această sumă variază între 220-130 lei, iar în cazul echipelor cu peste 20 de membri suma sprijinului financiar variază între 500 și 300 lei. În anul școlar 2018-2019, peste 600 de elevi și 300 de cadre didactice pregătitoare au primit premii în bani de la Consiliul Județean Covasna pentru performanțele excepționale obținute la olimpiadele și concursurile școlare județene.
De asemenea, consilierii județeni au aprobat și proiectul de hotărâre privind inițierea demersurilor necesare cumpărării în proprietatea publică a județului Covasna a unui imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, fiind vorba de clădirea fostului Institut de Proiectare. „Instituțiile noastre au o arie tot mai largă de responsabilități, așadar, este o cerință legitimă ca și sediile acestora să fie extinse, motiv pentru care am inițiat această achiziție” – a explicat Tamás Sándor.