Comunele vor primi mai mulţi bani în acest an
Miercuri, 12 ianuarie 2011Consiliul Judeţean Covasna, la prima şedinţă din acest an, a aprobat repartizarea a 20% din sumele defalcate din TVA, convenind asupra sumelor cu toţi primarii din judeţ înainte de şedinţa extraordinară care a avut loc miercuri, 12 ianuarie.
Consiliul Judeţean Covasna, la prima şedinţă din acest an, a aprobat repartizarea a 20% din sumele defalcate din TVA, convenind asupra sumelor cu toţi primarii din judeţ înainte de şedinţa extraordinară care a avut loc miercuri, 12 ianuarie.
„80% din sumele defalcate din TVA sunt repartizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Covasna, care le calculează pe baza unei formule determinate pe plan naţional. Conform acesteia, două dintre comunele noastre, Estelnic şi Arcuş ar trebui să se gospodărească în 2011 din 10.000, respectiv 78.000 de lei. Consiliul judeţean trebuie să repartizeze restul de 20%, astfel, am reuşit să alocăm fiecărei comune cel puţin 325.000 de lei. Scopul nostru este de a ajuta comunele, deoarece tocmai aceste aşezări au mai multă nevoie de ajutor, pentru acestea fiind mult mai dificil de a accesa diferite fonduri din ţară sau europene” – a anunţat Tamás Sándor. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a subliniat: totodată, este un rezultat important faptul că acele comune care au peste 3.500 de locuitori (în judeţ sunt 14 astfel de comune) primesc mai mult de 1 milion de lei. Comunele Bodoc, Brăduţ, Cernat, Hăghig şi Reci primesc o sumă mai mare ca să-şi poată finanţa cota parte aferentă din programul de dezvoltare rurală în curs de derulare. La fel, s-a aprobat o sumă mai mare pentru Boroşneul Mare: şi ceilalţi primari din judeţ au fost de acord ca aşezarea să beneficieze de un ajutor special
având în vedere că la finele anului trecut, în această localitate, au avut loc alegeri interimare în funcţia de primar.
De asemenea, la şedinţa de consiliu a fost aprobat şi bugetul pe acest an pentru programul „Corn şi lapte”.
La întâlnirea premergătoare şedinţei de consiliu, Keresztély Irma, inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, a discutat, de asemenea, cu primarii problema microbuzelor. Inspectorul general a atras atenţia asupra faptului că atât autovehiculul cât şi conducătorul auto trebuie să aibă autorizaţia eliberată de Autoritatea Rutieră Română (ARR). Cheltuielile cu reparaţia şi întreţinerea autovehiculelor se vor suporta din bugetul administraţiilor locale. Odată cu achiziţionarea autorizaţiilor corespunzătoare pentru microbuzele şcolare se va deschide posibilitatea ca elevii să efectueze diferite călătorii, chiar şi excursii în străinătate.