Sunteți aici: » Știri » Consiliul judeţean ar răscumpăra băile tradiţionale

Consiliul judeţean ar răscumpăra băile tradiţionale

Joi, 24 februarie 2011

Consiliul Judeţean Covasna a decis: doreşte să răscumpere hotelul şi împrejurimile acestuia din Malnaş Băi, precum şi bazinele cu ape minerale din Bálványos.

Consiliul Judeţean Covasna a decis: doreşte să răscumpere hotelul şi împrejurimile acestuia din Malnaş Băi, precum şi bazinele cu ape minerale din Bálványos.

După privatizarea imobilelor din 1990, noul proprietar nu a mai investit bani pentru întreţinerea lor, astfel, starea lor deteriorându-se în mod constant, cu toate că acestea ar fi putut avea un rol important în turismul judeţean. La şedinţa ordinară din data de 24 februarie a consiliului Daragus Attila, primarul comunei Turia, a spus: bazinele din Bálványos au fost cumpărate de o firmă din judeţul Harghita, dar care n-a efectuat nici o investiţie în regiune. Prin urmare, deşi la Bálványos condiţiile există, aşezarea nu a putut fi implicată în Programul Drumul Apelor Minerale. O situaţie similară a fost prezentată, de asemenea, de Kasléder József, primarul comunei Malnaş: aceeaşi soartă au şi imobilele privatizate de la Malnaş Băi, seamănă mai mult cu nişte ruine, dar bugetul comunei nu permite răscumpărarea.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a subliniat: noua baie de la Peteni, precum şi cea de la Hătuica sunt exemple de urmat fiind realizate prin Programul de reabilitare a băilor tradiţionale secuieşti. „Scopul nostru este de a reda atmosfera originală a cât mai multe locuri. De asemenea, am primit promisiuni de la ministerul de resort pentru finanţarea reabilitării imobilelor din Malnaş Băi. În trecut, ambele aşezări s-au bucurat de o popularitate remarcabilă atât din partea turiştilor care veneau din judeţ, cât şi din partea celor veniţi din afara acestuia, aceasta reprezentând o oportunitate care trebuie exploatată” – a menţionat preşedintele consiliului.

Tamás Sándor a mai vorbit şi despre cel mai nou program al consiliului conform căruia fiecare aşezare trebuie să aibă cămin cultural în stare de funcţionare. Aceste imobile pot fi folosite în diverse scopuri, ceea ce nu este permisă, de multe ori, de starea clădirii. Potrivit estimării conducătorului administraţiei judeţene, din fondul actual în valoare de 200.000 lei, se vor reabilita douăzeci de cămine culturale.

Agenţia Regională de Protecţia Mediului Sibiu doreşte să-şi continue munca şi în judeţul Covasna pentru conservarea acvilei ţipătoare mici pentru care a fost necesară aprobarea colaborării între consiliul judeţean şi organizaţia respectivă. Aceste păsări rare pot fi observate, între altele, în pădurea de lângă Araci. Prezenţa lor va fi semnalată de plăcuţe bilingve, iar pentru şcolari, specialiştii din domeniul protecţiei naturii vor ţine cursuri despre această specie de acvilă.

Consiliul judeţeanva contribui, de asemenea, la finanţarea lucrărilor pentru combaterea alunecărilor de teren din centrul municipiului Tg. Secuiesc. Tamás Sándor a subliniat: lucrările din oraşul breslelor au prioritate, din valoarea totală de 240.000 lei a lucrărilor, administraţia judeţeană va achita 80.000 lei.

Plenul a aprobat, de asemenea, comasarea Centrului de Sănătate din oraşul Întorsura Buzăului aflat în structura Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” cu Spitalul de Cardiologie „Dr. Benedek Géza” din oraşul Covasna care este subordonat Ministerului Sănătăţii.
 

Noutăți