Consiliul Judeţean Covasna îşi exprimă susţinerea pentru minorităţile maghiare şi române din Ucraina
Marți, 19 septembrie 2017Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a adoptat, cu unanimitate de voturi, în şedinţa extraordinară de astăzi, luarea de poziţie privind noua lege a Educaţiei din Ucraina. În această luare de poziţie se precizează: consilierii judeţeni condamnă în unanimitate decizia Parlamentului de la Kiev, decizie care privează minoritățile naționale de oportunitatea de a studia în limba maternă şi ignoră dreptul constituţional al minorităţilor naţionale
Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a adoptat, cu unanimitate de voturi, în şedinţa extraordinară de astăzi, luarea de poziţie privind noua lege a Educaţiei din Ucraina. În această luare de poziţie se precizează: consilierii judeţeni condamnă în unanimitate decizia Parlamentului de la Kiev, decizie care privează minoritățile naționale de oportunitatea de a studia în limba maternă şi ignoră dreptul constituţional al minorităţilor naţionale.
„Considerăm că noua lege adoptată în Ucraina – lege care îngrădeşte drepturile fundamentale ale minorităților naționale maghiare, române şi a altor minorităților naționale indigene – este împotriva minorităţilor şi este îndreptată direct împotriva valorilor europene. Exprimăm solidaritatea noastră cu comunităţile maghiare şi române din Ucraina. Facem apel către Preşedintele Ucrainei să nu promulge legea, să se opună tendințelor de asimilare ale Parlamentului, prin care, după o perioadă de tranziţie de 3 ani, se îngrădesc posibilităţile de educaţie în limba maternă pentru minorităţile naţionale din Ucraina” – se arată în luarea de poziţie a CJ Covasna.
Legat de această chestiune, Tamás Sándor a declarat că vicepreședintelui CJ Covasna, Grüman Róbert, membru al Congresului Autorităților Locale și
Regionale al Consiliului Europei, se încredinţează sarcina de a aborda această problemă în plenul Congresului de la Strasbourg.
După ce a salutat pe consilierii judeţeni, primarul comunei Brateş, Tánczos Szabolcs a prezentat situaţia comunei, spunând în continuare că, în prezent, comuna Brateş derulează cinci investiții și programe importante, pentru care au beneficiat şi până acum de sprijinul acordat de CJ Covasna şi speră că se pot baza în continuare pe acest sprijin. Proiectele care vizează realizarea rețelei de alimentare cu apă potabilă și de canalizare, în valoare totală de 3,5 milioane euro, depăşesc puterile autorităţilor locale şi cu greu pot asigura fondurile necesare pentru contribuţia financiară proprie, motiv pentru care solicită sprijinul financiar al autorităţilor judeţene. Reabilitarea cabinetelor medicale şi a vestiarelor terenului de sport urmează a fi realizate împreună cu CJ Covasna. Primarul a subliniat în special fanfara care joacă un rol important în viaţa comunei, având o tradiție îndelungată, precum şi programul secţiei de la Brateş a Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe care funcţionează în subordinea CJ Covasna. Datorită acestui program, 23 de copii sunt beneficiarii cursului de muzică, astfel asigurând formarea generaţiei viitoare pentru Fanfara Reformată „Ferenc Ernő”, cu un trecut de peste 100 de ani.
„CJ Covasna acordă sprijin pentru acele comunităţi unde există voinţă pentru dezvoltare, concepte orientate spre viitor şi planificare, o astfel de comună este şi Brateşul, îi vom sprijini cu plăcere, pentru că vedem cât de mare este efortul depus de autorităţile locale pentru realizarea acestor investiţii” – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna.
La primul punct de pe ordinea de zi, consilierii judeţeni au votat alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția CJ Covasna a sumei necesare pentru reconstruirea podului peste pârâul Covasna din satul Brateș. În urma viiturilor din data de 2-4 iulie 2017, podul peste pârâul Covasna din satul Brateș a fost grav deteriorat şi, conform specialiştilor, podul ar trebui închis în totalitate, dar este vorba de un pod care deserveşte locuitorii a trei localităţi. Comun Brateş a primit 200 mii lei pentru reconstruirea podului.
Consilierii judeţeni au împuternicit Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” pentru întocmirea documentației necesare obținerii autorizației de construire pentru extinderea unității de primire urgențe, în vederea participării acestuia la un apel de proiecte europene şi, de asemenea, au aprobat participarea spitalului la un alt apel de proiecte cu un proiect care vizează efectuarea unor lucrări de intervenţie în vederea creşterii performanţei energetice la clădirea Secţiei de Boli Infecţioase. Aprobarea proiectului de hotărâre privind alocarea unei sume pentru Comuna Zagon a fost amânată.