Sunteți aici: » Știri » Consursul EcoAtitudine, câştigat de judeţul Covasna

Consursul EcoAtitudine, câştigat de judeţul Covasna

Miercuri, 22 noiembrie 2017

Judeţul Covasna a ocupat primul loc în concursul pentru colectarea selectivă a deşeurilor, organizat în cadrul Campaniei de educaţie ecologică și mediu „ECOATITUDINE 2017”

Judeţul Covasna a ocupat primul loc în concursul pentru colectarea selectivă a deşeurilor, organizat în cadrul Campaniei de educaţie ecologică și mediu „ECOATITUDINE 2017”. Cele zece localităţi covăsnene înscrise în concurs au colectat selectiv 150 tone de deşeuri. Festivitatea de premiere a avut loc miercuri, 22 noiembrie, la Casa Orășenească de Cultură din Covasna.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Covasna” (ADI-SIMD Covasna) s-a implicat pentru prima oară în Campania naţională EcoAtitudine, ajunsă la cea de-a 8-a ediţie. Pe durata campaniei, timp de 6 luni, au fost colectate 150 de tone de deşeuri reciclabile, mulţumită elevilor, profesorilor îndrumători din şcolile localităţilor Covasna, Întorsura Buzăului, Aita Mare, Brăduţ, Micfalău, Bodoc, Reci, Estelnic, Breţcu şi Moacşa şi locuitorilor acestor localităţi, precum şi a eforturilor celor patru operatori economici specializaţi în gestionarea deşeurilor (TEGA Sfântu Gheorghe, GospCom Târgu  Secuiesc, GosTranscom Covasna, ISBV Întorsura Buzăului). Scopul campaniei a fost acela de a încuraja populaţia să colecteze selectiv deşeurile, în acest scop au fost puse la dispoziţia populaţiei saci pentru colectarea selectivă a deşeurilor, pentru a testa eficienţa și popularitatea acestei metode de colectare a deşeurilor.

La nivelul judeţului, Întorsura Buzăului se află pe primul loc în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri de masele plastice, recipiente PET, deşeuri de hârtie, carton şi de metale feroase, pe locul doi şi trei se situează Covasna, respectiv, comuna Brăduţ, în timp ce Covasna este lider la colectarea deşeurilor de sticlă, pe locul doi s-a clasat comuna Reci şi pe locul trei comuna Bodoc, dar trebuie felicitate toate localităţile participante, pentru că au demonstrat cu toţii că colectarea selectivă a deşeurilor poate deveni o rutină, fiind nevoie doar de puţină atenţie. Astfel, prin acest lucru, contribuim la păstrarea unui mediu curat pentru copii noştri.

Ambrus József, directorul ADI SIMD Covasna, a mulţumit elevilor, profesorilor, primarilor din localităţile participante, precum şi operatorilor economici specializaţi în gestionarea deşeurilor. „A fost evident că toată lumea a luat în serios această campanie, funcţionarea sistemului a fost importantă pentru toată lumea, acest sistem are deja  rezultate tangibile, pentru că sunt localităţi în care, pe durata campaniei, s-a colectat selectiv o cantitate de deșeuri mult mai mare decât în anul trecut. Asociaţia „Zöld Nap” din Târgu Secuiesc şi-a asumat un rol important în acest concurs, membrii acesteia, împreună cu voluntari din Armenia, Turcia şi Spania, au cooperat îndeaproape cu ADI SIMD Covasna. Pe viitor dorim să extindem această cooperarea, pentru că este nevoie de astfel de campanii de sensibilizare” – a declarat directorul ADI SIMD.

Managerul proiectului EcoAtitudine, Stere Creţu, a afirmat faptul că ediţia din acest an a campaniei diferă de cele de până acum, pentru că şi-au dat seama că colectarea selectivă nu trebuie redusă la nivelul şcolilor, ci, tot cu ajutorul elevilor, populația adultă trebuie informată şi sensibilizată asupra importanței colectării selective și a necesității acesteia.

La finalul campaniei naţionale se poate spune că organizatorii şi-au atins scopul: în această acţiune s-au implicat 95 de mii de elevi din 230 de instituţii de învăţământ, în cele peste 100 de mii de gospodării implicate au fost distribuite 1,5 milioane de bucăţi de saci menajeri pentru colectare selectivă, iar la nivel naţional a fost colectată o cantitate de aproape 2,5 milioane tone de deşeuri.

Noutăți