Sunteți aici: » Știri » Dezvoltarea spitalului este o prioritate

Dezvoltarea spitalului este o prioritate

Miercuri, 20 februarie 2019

Pe lista provizorie de investiții, pe care, în lipsa bugetului național, Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat-o miercuri, în cadrul ședinței ordinare aferente lunii februarie, sunt prevăzute, în primul rând, investiții în continuare care vizează Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”.

Pe lista provizorie de investiții, pe care, în lipsa bugetului național, Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat-o miercuri, în cadrul ședinței ordinare aferente lunii februarie, sunt prevăzute, în primul rând, investiții în continuare care vizează Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”.

„Bugetul naţional pe acest an încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial. De două luni avem o funcționare restrânsă, situația nu este una normală. Acum am aprobat lista provizorie de investiții, ca să se poată lucra” – a spus președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, răspunzând unei întrebări adresate de jurnaliști, menționând că pentru județul Covasna conținutul bugetului este promițător, dar întârzierea apariției bugetului în Monitorul Oficial, creează necazuri peste tot în țară.

Pe lista provizorie apar investiții demarate în anii precedenți, pentru care au fost alocate sume pentru continuarea acestora, printre altele, pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru noul spital TBC a fost alocată suma de 55 mii lei, cunoscând faptul că sunt cuprinse în bugetul național cheltuielile aferente construcției, a explicat președintele CJ Covasna, în același timp 550 mii lei sunt destinate pentru modernizarea sistemului de canalizare al spitalului județean și pentru lansarea operațională a sistemului de epurare ape uzate.

În cadrul ședinței s-a aprobat participarea județului la concursul de proiecte LEADER, vizând dezvoltarea serviciilor sociale, lansat de Grupul de Acțiune Locală Asociaţia Alutus Régió Egyesület. Proiectul în valoare de 60 mii euro are ca obiect dezvoltarea Centrului de reabilitare Baraolt, din banii obținuți se vor achiziționa echipamente de reabilitare și un microbuz accesibil persoanelor cu dizabilități. Centrul de reabilitare Baraolt face parte din Complexul de servicii comunitare Baraolt, împreună cu Centrul rezidenţial pentru copii cu dizabilităţi, Centrul de zi și Casa familială. Serviciile oferite de acest centru sunt destinate copiilor cu diferite tipuri de dizabilităţi / nevoi speciale, cu vârsta între 0-15 ani și care provin din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, precum și din familii, respectiv se asigură activități de kinetoterapie.

La sfârșitul ședinței, Tamás Sándor a informat consilierii județeni că CJ Covasna inițiază două relații noi de înfrățire. Consilierii județeni Cosmin Boricean, Sabin Calinic, Ion Deaconu, Olimpiu Floroian, Cătălin Morar și Florentina Teacă au solicitat printr-o scrisoare oficială ca județul să stabilească relații de înfrățire cu Consiliul Raional Cimișlia din Republica Moldova. Președintele CJ Covasna a propus să se stabilească relații de înfrățire și cu Provincia Autonomă Bolzano din Italia, în acest sens, se va organiza, în data de 21 februarie, conferința intitulată „Tirolul de Sud – Ținutul Secuiesc”, în cadrul căreia se va semna o declarație de intenție. În cadrul ședinței s-a vorbit și despre faptul că, în perioada 1-4 aprilie, județul Covasna va fi prezentat la Strasbourg, în clădirea Consiliului Europei, unde se dorește promovarea comorilor și a valorilor județului Covasna, în primul rând, prin oferte turistice.

Noutăți