Sunteți aici: » Știri » Donația Consiliului Județean pentru medicii de familie din județul Covasna

Donația Consiliului Județean pentru medicii de familie din județul Covasna

Joi, 23 aprilie 2020

Consiliul Județean Covasna a donat echipamente de protecție și produse dezinfectante fiecărui medic de familie din județ. Aceste pachete au fost transportate miercuri,  22 aprilie,  la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Întorsura Buzăului și orașul Covasna, de unde vor fi livrate, la rândul lor,  cabinetelor medicale din zonele respective.

Consiliul Județean Covasna a donat echipamente de protecție și produse dezinfectante fiecărui medic de familie din județ. Aceste pachete au fost transportate miercuri,  22 aprilie,  la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Întorsura Buzăului și orașul Covasna, de unde vor fi livrate, la rândul lor,  cabinetelor medicale din zonele respective.

Un pachet conține: 5 litri dezinfectant, o mască plexiglas, 50 măști de unică folosință, 50 perechi de mănuși de unică folosință, 20 halate de protecție și 10 combinezoane de protecție. Pachetele au fost distribuite după cum urmează: 53 în zona Sfântu Gheorghe, 25 în zona  Târgu Secuiesc, 11 în zona Baraolt, 8 în zona Întorsura Buzăului și 6 în zona orașului Covasna. 

„Medicii de familie sunt cei care lucrează în prima linie, deoarece sunt primii care intră în contact cu pacienții. De aceea, Consiliul Județean Covasna a cumpărat echipamente de protecție și dezinfectanți în valoare de 150 mii de lei, pentru cei 103 medici de familie care lucrează în județ. Nu ne-am întrebat cine ar fi responsabil cu procurarea echipamentelor de protecție necesare, dar, împreună cu Direcția de Sănătate Publică a județului Covasna, am găsit o soluție la nevoia exprimată de Colegiul Medicilor din județ. Dacă ei nu ar putea să-și exercite atribuțiile, sistemul sanitar s-ar prăbuşi, deoarece toți pacienții ar apela imediat la serviciile de urgență” – a spus Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean,  cu ocazia predării acestor pachete.

Ágoston László, directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna,  a subliniat cât de important este că nevoia de a veni în ajutorul medicilor de familie a fost exprimată înainte ca epidemia să atingă cote maxime."Mulțumim Consiliului Județean pentru că s-a gândit anticipat la acest aspect și împreună am reușit să găsim o soluție”.

 La preluarea  pachetului, dr. Șereș Lucia, președintele Asociației Medicilor de Familie din Județul Covasna, a subliniat că este mare nevoie de echipamentele  primite, în special de combinezoanele de protecție, care sunt foarte greu de procurat. Prevenția este foarte importantă deoarece, odată cu agravarea epidemiei, riscul de infecție este din ce în ce mai mare, dar, din fericire, deocamdată nu s-a raportat niciun caz pozitiv de coronavirus în cadrul acestor cabinete medicale. „Ne facem treaba, tratăm atât pacienții cronici cât și pe cei cu boli acute. Totodată, pacienții au înțeles gravitatea situației și se adresează cabinetelor de familie doar în cazuri urgente ” – a precizat doamna doctor.

 Potrivit medicului de familie dr. Para János, președintele Colegiului Medicilor din Județul Covasna, purtarea echipamentului de protecție oferă siguranță atât medicului, cât și pacientului. Şi pacienții  apreciază grija manifestată. "I-am semnalat recent domnului președinte că medicii de familie ar avea nevoie de anumite echipamente în timpul epidemiei și mă bucur că cererea noastră a fost ascultată și îndeplinită într-un timp foarte scurt."

 În zona Târgu Secuiesc,  25 medici de familie vor primi aceste pachete. Cu ocazia primirii pachetelor,  dr. Orosz-Fekete Irén, medic de familie din Târgu Secuiesc, a declarat că acestea vor fi distribuite într-un timp foarte scurt, deoarece sunt esențiale în activitatea zilnică.

 Coronavirusul reprezintă nu doar o provocare profesională pentru toți cei care lucrează în domeniul sănătății, ci aceştia sunt nevoiţi să desfăşoare şi multă muncă administrativă, spune dr. Ágoston István, medic de familie din Baraolt. „Am fost nevoiți să procurăm niște echipamente peste noapte, ceea ce a fost foarte dificil, chiar și pentru spitale sau pentru marile lanțuri de aprovizionare, deoarece ne confruntam cu o lipsă acută a acestor echipamente vitale, ca să nu mai vorbim de echipamentele de ultimă generație de protecție a feței din plexiglas, care fac mai ușoară și mai sigură examinarea pacienților. Această donație ne ia o povară mare de pe umeri și ne permite să acordăm mai multă atenție muncii noastre" – a declarat medicul de familie

Noutăți