Sunteți aici: » Știri » Firma Vitos Kürtős din Sânmartin a câștigat titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”

Firma Vitos Kürtős din Sânmartin a câștigat titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”

Duminică, 15 septembrie 2019

Centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde se desfășoară cea de-a 3-a ediție a manifestării „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”, este plin, încă de la începutul evenimentului, aroma de zahăr caramelizat i-a scos în piață atât localnicii, cât și turiștii. Anul acesta 14 firme au intrat în competiție pentru titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc, 2019”, prin urmare, delicatesa emblematică a regiunii se poate cumpăra la 14 standuri.

Centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde se desfășoară cea de-a 3-a ediție a manifestării „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”, este plin, încă de la începutul evenimentului, aroma de zahăr caramelizat i-a scos în piață atât localnicii, cât și turiștii. Anul acesta 14 firme au intrat în competiție pentru titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc, 2019”, prin urmare, delicatesa emblematică a regiunii se poate cumpăra la 14 standuri.

 Sâmbătă, juriul condus de maestrul cofetar din Sfântu Gheorghe, Farkas Ferenc, a vizitat standurile. Membri juriului au urmărit amenajarea standurilor, organizarea muncii, igiena, gradul de organizare a echipelor. Szőcs Ilona, conducătoarea pensiunii Malomkert din Cernat, Bocskor István, conducătorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin sunt membri ai juriului pentru a treia oară, iar Jánossy Alíz, jurnalist al gastronomiei din Gheorgheni și Szász Elemér, blogger culinar din Odorheiu Secuiesc pentru a două oară. Kabai János, directorul de producție al ELDI Brutăria SRL din Târgu Mureș precum și András Tünde, fondatorul Festivalului Kürtőskalács-ului din Budapesta, membru de onoare al juriului participă pentru prima dată la evaluare. Anul acesta, în afara kürtős-urilor prezentate spre degustare oară, juriul a acordat puncte și pentru cozonacii cumpărate incognito. S-a făcut o comparație a gustului, a formei și a consistenței aluatului, dar au fost cazuri când s-a cerut și un al treilea cozonac, pentru ca juriul să fie sigur de decizia luată. După cum s-a dovedit ulterior, tocmai cel de-al treilea cozonac a fost cel mai bun, dar au fost cazuri când balanța nu s-a înclinat în favoarea cumpărătorilor, deși scopul este ca tocmai cozonacii kürtős vânduți în târg să fie cei mai buni, au arătat membri juriului, după o evaluare riguroasă.  

Farkas Ferenc a precizat că se poate observa un progres, așa cum se poate observa și faptul că se străduiesc concurenții, acest fapt se vede și la standuri, la coordonarea activității echipelor, dar și la punctajul dat de juriu. Astfel, pentru prima oară în istoria festivalului, participanții la concurs au obținut medalia de aur, Vitos kürtős – Zolsport din Sânmartin, firma Kovács Kalács din Lupeni și Csatószegi Kürtőskalács – Paty Levari Bear SRL au întrunit punctajul necesar medaliei de aur. Medaliații cu argint au fost: Firma Nagymama Kürtőskalácsa și  Parázska Kürtőskalács SRL din Miercurea Ciuc, Oltisz Superpast SRL din Sfântu Gheorghe, Persoana Fizică Autorizată Virág Ildikó Melinda din Sfântu Gheorghe, Árpád Kalács - Golden Taller SRL din Odorheiu Secuiesc, Persoana Fizică Autorizată Simon Aranka-Tünde din Sântionlunca, Konfjud SRL din Sfântu Gheorghe, Lazana SRL din Târgu Mureș și  Întreprinderea individuală Retró Kürtős – Csiszér Hunor din Cozmeni. Firma Nasa SRL din Sfântu Gheorghe a fost premiată cu medalia de bronz.

Anul acesta titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc, 2019” a fost câștigat de echipa Vitos kürtős – Zolsport SRL. După preluarea premiului, proprietarul firmei, Vitos Fodor István, a povestit că întreprinderea familială funcționează cu 16 angajați, au stand permanent la lacul Sfânta Ana, dar sunt prezenți și la Iași, Azuga sau Timișoara, în mare parte a anului, și participă și la diferite evenimente. Titlul „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” reprezintă o recunoaștere pentru firmă, dar cel mai mare premiu îl constituie faptul dacă cumpărătorul revine în mod regulat. Au folosit rețeta bunicii sale, de la care au învățat: cozonacul va fi bun dacă se pun toate ingredientele necesare. Aceasta este o moștenire de acasă, care nu trebuie risipită – a spus proprietarul firmei, împărtășindu-și experiențele.  

Mulțumită Companiei Gyermelyi, câștigătorul titlului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc, 2019”, firma Vitos kürtős, a primit un palet de făină, va putea participa la Festivalul Kürtőskalács din Budapesta și a primit o invitație din partea europarlamentarului Vincze Lóránt de a participa la un eveniment din Strasbourg.

Kürtőskalács-ul Bazinului Carpatin – Suntem mândri de identitatea noastră

Un public numeros urmărea sâmbătă după-masă cum se prepară – în centrul orașului și în colaborare cu firma Oltisz – Kürtőskalács-ul Bazinului Carpatin. Cozonacul uriaș, lung de 220 de cm și cu un diametru de 40-80 de centimetri este simbolul solidarității între județele înfrățite. Județele din Ținutul Secuiesc: Covasna, Harghita și Mureș, dar și județul Brașov, reprezentantul Țării Bârsei, precum și județele înfrățite din Ungaria, reprezentate de delegația județului Veszprém, au contribuit, în mod simbolic, cu câte o traistă de făină la prepararea cozonacului uriaș.

 „Să fim mândri de identitatea noastră secuiască, de patrimoniul nostru cultural din care face parte gastronomia noastră variată, astfel și kürtőskalács-ul. Cozonacul kürtős este un produs siculicum, denumirea acestuia nici nu se poate traduce în altă limbă, și nu reprezintă doar o mândrie, ci și o posibilitate de subzistență. Astăzi, la sărbătoarea kürtőskalács-ului, preparăm împreună cu prietenii noștri din județul Brașov și Veszprém Kürtőskalács-ul Bazinului Carpatin, în spiritul solidarității și al comuniunii” – a subliniat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

 Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov și George Scripcaru, primarul Brașovului, au venit și anul acesta cu dragă inimă la festival, amândoi au avut cuvinte de laudă în ceea ce privește cozonacul kürtős, această delicatesă preferată a secuilor, dar și în ceea ce privește gastronomia secuiască în general, patrimoniul cultural, respectiv buna cooperare între cele două regiuni, Țara Bârsei și Ținutul Secuiesc.

Această prăjitură este simbolul păcii, iubirii și comuniunii, a subliniat vicepreședintele Adunării Generale a Județului Veszprém, Vörösmarty Éva, reamintind faptul că cele două județe au o relație de prietenie de peste 25 de ani.

 Din cozonacul crocant în exterior şi pufos în interior a putut gusta și publicul prezent, astfel, kürtős-ul uriaș s-a terminat în câteva minute.

 Cea de-a treia ediție a manifestării „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” este organizată de Consiliului Județean Covasna în parteneriat cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe. Organizatori: Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Asociația AgroSic, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Școala Populară de Artă și Meserii Sfântu Gheorghe, Camera de Comerț și Industrie Covasna.

Noutăți