Gusturi tradiționale la Parada Cârnaților - Înscrierile, până în 8 noiembrie
Miercuri, 23 octombrie 2019Ajunsă la cea de-a 17-a ediție, anul acesta Parada Cârnaților va avea loc sub denumirea de Festivalul Cârnaților din Ținutul Secuiesc și se va desfășura sâmbătă, 16 noiembrie, în Sala de sport din strada Vânătorilor.
Prin această schimbare a denumirii se dorește consolidarea brandului turistic al Ținutului Secuiesc, la manifestare sunt așteptați participanți și din județele Harghita și Mureș – a subliniat vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, în cadrul conferinței de presă organizată pe această temă. „Parada Cârnaților este cel mai vechi festival din regiune. Experiența din ultimii ani demonstrează că, pe lângă echipele participante, tot mai mulți sunt cei care sunt interesați și vin la acest eveniment, motiv pentru care anul acesta încurajăm grupurile de prieteni, firmele sau familiile să formeze echipe și să participe la această competiție și să se bucure de atmosfera aparte a paradei cârnaților.”
Prima ediție a Paradei Cârnaților a fost găzduită de Hotelul Park din Sfântu Gheorghe. Kovács István, președintele Asociației Unităților Hoteliere și Restaurante din Sfântu Gheorghe (SVESZ) a arătat că se bucură pentru faptul că tot mai mulți se alătură manifestării. „Specificitatea Paradei Cârnaților constă în faptul că dăinuie peste generații. Scopul nostru este să transmitem mai departe tradițiile generației tinere, iar familiile să prepare cârnați acasă la ei măcar odată pe an. ”
Directorul executiv al Asociației întreprinderilor mici și mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos, a subliniat: se promovează cârnații preparați după rețeta tradițională secuiască, având ca ingrediente piper, usturoi și boia, dar organizatorii rămân deschiși unor idei inovatoare, specialităților altor regiuni. „Există foarte multe posibilități în domeniul gastronomiei, să ducem mai departe această tradiție, prin implicarea tinerilor. ASIMCOV se angajează ca pentru competiția din acest an să asigure zece locuri pentru echipele provenite din școli, licee și școli profesionale.”
Bagoly Miklós, președintele ASIMCOV, a reamintit faptul că ideea organizării Paradei cârnaţilor în judeţul Covasna a fost inspirată de festivalul de la Békéscsaba din Ungaria. „Festivalul se axează pe tradiția tăierii porcului, cel mai important lucru pentru noi este faptul că, prin acest eveniment, această tradiție a fost transmisă din generație în generație.” Acesta consideră un succes aparte faptul că cârnații secuiești preparați fără boia au fost incluși ca o categorie separată la concursul din cadrul Festivalului Cârnaților din Békéscsaba.
La concurs se pot înscrie echipele formate din 4 persoane ale unor primării, organizații neguvernamentale, firme, precum și persoane fizice, până la data de 9 noiembrie, prin completarea formularului de înscriere de pe pagina Facebook a evenimentului (https://www.facebook.com/szekelyfoldikolbaszfesztival/) sau prin telefon la nr. 0371381054. Taxa de înscriere este de 300 lei/echipă, aceasta include: 1 masă, 1 față de masă, 1 castron din plastic, 10 kg carne, șorțuri, 1 un sac de gunoi menajer, 15 m membrană, banderole și 6 bilete gratis pentru „suporteri”. Echipele vor asigura condimentele și ingredientele (în afară de carne). Este interzisă aducerea de acasă a cărnii/a preparatelor din carne și folosirea acestora ca decorație. Echipa câștigătoare va participa anul viitor la Festivalul Cârnaților din Békéscsaba.
Evenimentul, având o istorie de 17 ani, a fost conceput în scopul dezvoltării gastro-turismului, de către Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) și Asociația Unităților Hoteliere și Restaurante Sfântu Gheorghe (SVESZ), cărora li s-au alăturat în ultimii ani Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, precum și Asociația Intercomunitară AgroSIC.