În apărarea dreptăţii
Joi, 20 septembrie 2012Este de notorietate că prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a atacat în contencios administrativ hotărârea de consiliu prin care se aprobă noua denumire a Muzeului de Istorie a Breslelor „Incze László”. Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean, a transmis Tribunalului un document ca răspuns la acuzaţiile formulate.
Este de notorietate că prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a atacat în contencios administrativ hotărârea de consiliu prin care se aprobă noua denumire a Muzeului de Istorie a Breslelor „Incze László”. Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean, a transmis Tribunalului un document ca răspuns la acuzaţiile formulate.
Un număr de peste şase mii de oameni, istorici, personalităţi publice, profesori, muncitori au solicitat ca muzeul din Tg. Secuiesc să poarte numele fondatorului său, Incze László, deoarece fostul profesor a depus o activitate nu doar în folosul instituţiei, dar a fost şi o personalitate marcantă a oraşului Tg. Secuiesc. Din acest motiv, administraţia publică judeţeană a îmbrăţişat această iniţiativă şi, la 3 martie anul curent, a organizat festivitatea de acordare a noii denumiri a instituţiei, împreună cu dezvelirea bustului lui Incze László.
„Actuala denumire a instituţiei, Muzeul de Istorie a Breslelor „Incze László”– Incze László Céhtörténeti Múzeum, s-a născut întocmai în spiritul bilingvismului.
Domnul prefect consideră că această denumire nu corespunde legilor în vigoare, de aceea a cerut anularea hotărârii consiliului judeţean, referitoare la noua denumire a muzeului. Mi se pare puţin ciudat că denumirile în limba maghiară pricinuiesc cele mai mari probleme în judeţ, iar cel ce este şi mai revoltător, este faptul că, prin acest gest, prefectul ar împiedica mai multe mii de oameni să-şi exercite voinţa. Atacarea hotărârii am primit-o cu nedumerire încă de la începuturi şi, tocmai de aceea, vom face tot posibilul pentru punerea în aplicare a voinţei celor din Trei Scaune – a spus Tamás Sándor.
Preşedintele a declarat: nădăjduieşte că hotărârea judecătorească va fi una obiectivă şi că, în acest caz, nu se va naşte o hotărâre care ar fi o dovadă a dublei măsuri în justiţia românească. Juriştii consiliului judeţean au transmis deja scrisoarea de răspuns Tribunalului judeţului Covasna, însă pronunţarea hotărârii definitive poate dura luni de zile.