Sunteți aici: » Știri » În judeţul Covasna este în continuare stare de alertă – acum inundaţiile ameninţă zona Baraoltului

În judeţul Covasna este în continuare stare de alertă – acum inundaţiile ameninţă zona Baraoltului

Luni, 2 iulie 2018

În urma inundaţiilor, în judeţul Covasna au fost afectate în total 24 de localităţi, însă pericolul nu a trecut, deoarece în următorii 24 de ore, pe teritoriul județului, viitura se va propaga pe sectorul inferior al Oltului, în zona Baraolt. Evaluarea pagubelor provocate de inundaţiile din acest sfârşit de săptămână a fost deja începută.

 

În urma inundaţiilor, în judeţul Covasna au fost afectate în total 24 de localităţi, însă pericolul nu a trecut, deoarece în următorii 24 de ore, pe teritoriul județului, viitura se va propaga pe sectorul inferior al Oltului, în zona Baraolt. Evaluarea pagubelor provocate de inundaţiile din acest sfârşit de săptămână a fost deja începută.

Datorită viiturii de pe râul Negru şi Tărlung, la sfârşitul săptămânii trecute, în judeţul Covasna, s-au înregistrat inundaţii în localităţile Băcel, Lunca Mărcuşului şi Lunca Ozunului, iar apele revărsate ale pârâului Caşin au inundat comuna Sânzieni şi localitatea Ruseni şi tot râul Negru a produs probleme mai mari în localităţile Catalina şi Imeni, precum şi Peteni.

Pericolul nu a trecut, pentru că, pe sectorul inferior al Oltului – zona Baraolt – nivelul apei continuă să crească, localitatea Căpeni şi zona acesteia sunt încă în pericol şi se aşteaptă ca apele să înregistreze un nivel maxim marţi după masă. Oltul nu mai poate primi, făcând remu pâraielor Baraoltului şi Cormoş, în prezent înregistrând un nivel cu doar 10 centimetri mai scăzut decât în 2010, când au fost inundaţii masive în zona Baraoltului – ne-a informat Kovács Ödön, managerul public al județului. „În ultimii opt ani s-au desfăşurat lucrări de regularizare a albiei pâraielor Cormoş, Baraolt, Tărlung, Caşin şi Dobârlău, respectiv râul Negru, dacă nu se efectuau aceste lucrări, situaţia ar fi fost mult mai gravă, deoarece în ultimele zile, în judeţul Covasna, cantitatea de apă căzută depăşeşte de mai multe ori media multilunară” – a spus managerul public al judeţului care este specialist în hidrologie.

„În cadrul următoarei şedinţe ordinare, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna va aproba, acordarea unui ajutor material pentru repararea daunelor publice. În acelaşi timp, o sarcină importantă a autorităţilor publice judeţene asigurarea dotării corespunzătoare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Covasna (ISU), în ultima perioadă, am acordat o atenţie deosebită acestui aspect, motiv pentru care ISU Covasna a reușit să acționeze eficient în actuala situație de urgență. Mulţumim tuturor celor care, la sfârşitul săptămânii trecute, au acţionat pentru protejarea localităţilor noastre, am fost martorii unei colaborări instituţionale şi a unei solidarităţi umane fără precedent” – a subliniat vicepreşedintele CJ Covasna, Henning László. La sfârşitul săptămânii trecute, pe lângă ISU Covasna, la operaţiunile de salvare a participat şi echipa de intervenţie a Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, de la Administrația Bazinală de Apă Olt, cu sediul în Râmnicu Vâlcea, au sosit specialişti cu utilaje, iar Prefectura și Consiliul Județean Covasna au fost prezenţi cu mijloace și resurse proprii, dar şi poliția, jandarmeria și militarii au ajutat populaţia din zonele afectate de inundaţii.

La Punctul de lucru din Sfântu Gheorghe şi din localitatea Sânzieni a Societăţii Judeţene de Drumuri şi Poduri, instituţie aflată în subordinea CJ Covasna, s-a asigurat serviciul de permanență şi, tot la sfârşitul săptămânii, s-a transportat nisip pentru localităţile Băcel, Lunca Mărcuşului, Catalina, Chichiş şi Lunca Ozunului, acesta fiind folosit pentru consolidarea albiilor şi apărarea gospodăriilor. Dintre drumurile afectate a rămas doar unul pe care nu se poate circula, în prezent fiind închisă circulaţiei DJ 131B, porţiunea de la intersecția Racoșul de sus, până la podul Augustin.

Potrivit raportului ISU Covasna, în judeţul Covasna inundaţiile au afectat 24 de localităţi, au fost evacuate 263 de persoane, iar 49 de animale şi bunurile mobile ale persoanelor afectate au fost duse în locuri mai sigure. În prezent se desfăşoară evaluarea pagubelor, iar când raportul de evaluare va fi finalizată, Prefectura şi Consiliul Judeţean Covasna vor elabora un proiect de hotărâre de guvern, pentru ca Guvernul să poată acorda ajutor financiar din fondul de intervenție.

 

Noutăți