Într-o democrație modernă, multilingvismul constituie o valoare Reuniunea Biroului CALR a avut loc în Finlanda
Vineri, 1 martie 2019Asigurarea drepturilor egale nu poate constitui o problemă financiară, a subliniat Martti Hetemäki, secretar de stat în Ministerul Finanțelor din Finlanda, la Helsinki, unde a purtat discuții cu membrii biroului de conducere al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. În perioada 28 februarie și 1 martie, s-a desfășurat, în capitala Finlandei, sesiunea ordinară a organismului, reuniune la care a participat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, acesta fiind membru al biroului de conducere, în calitate de președinte al Comisiei de Guvernanță.
Asigurarea drepturilor egale nu poate constitui o problemă financiară, a subliniat Martti Hetemäki, secretar de stat în Ministerul Finanțelor din Finlanda, la Helsinki, unde a purtat discuții cu membrii biroului de conducere al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. În perioada 28 februarie și 1 martie, s-a desfășurat, în capitala Finlandei, sesiunea ordinară a organismului, reuniune la care a participat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, acesta fiind membru al biroului de conducere, în calitate de președinte al Comisiei de Guvernanță.
În opinia secretarului de stat, modelul finlandez demonstrează că, într-o democrație modernă, multilingvismul constituie o valoare. „Limba finlandeză și suedeză sunt limbile oficiale în Finlanda. Asigurarea drepturilor egale și a accesului la serviciile publice nu poate constitui o problemă financiară, bugetară. Orice persoană care dorește să urmeze o carieră de funcționar public trebuie să treacă mai întâi un examen lingvistic, pentru că poate să devină funcționar public doar în cazul în care acesta stăpânește în mod corespunzător ambele limbi. Folosim ambele limbi în toate aspectele vieții, aplicarea multilingvismului nu reprezintă o problemă în Finlanda, ci face parte din normalitatea de zi cu zi. În aceste condiții și în contextul reorganizărilor actuale din domeniul sănătății, s-a acordat o atenție deosebită ca cetățenii să poată beneficia de serviciile de sănătate în limba lor maternă” – a explicat Martti Hetemäki.
Vicepreședintele CJ Covasna, a vorbit despre raportul intitulat „Utilizarea limbilor în administrațiile locale și regionale”, lansat la Băile Bálványos anul trecut. Acesta a spus că acest raport va conține, pe lângă bunele practici, și situațiile problematice apărute în statele membre UE, dar se vor formula și o serie de recomandări. „Aici, acum am putut constata ce înseamnă când într-o democrație modernă multilingvismul reprezintă o valoare, acest lucru demonstrează și succesul modelului din Finlanda. Minoritatea suedeză din Finlanda reprezintă doar 5 la sută din totalul populației, cu toate acestea și limba suedeză este limba oficială a țării, pe lângă limba finlandeză. În schimb, în multe țări europene constatăm că, datorită problemelor bugetare sau politice, limbile regionale sau minoritare nu se pot utiliza la nivelul administrațiilor publice locale. Comunitatea maghiară din Ținutul Secuiesc, bazându-se pe bunele practici europene, cum este și Finlanda, dorește să obțină statut de limbă regională pentru limba maghiară, soluție promovată și de rapoartele realizate de Consiliul Europei. Scopul nostru este să putem folosi oficial și limba noastră maternă, alături de limba română” – a arătat Grüman Róbert.
Congresul Autorităților Locale și Regionale este una dintre instituțiile Consiliului Europei care are ca sarcină consolidarea democrației locale și regionale în cele 47 țări membre UE. Congresul este format din două camere și trei comitete, adună laolaltă 648 aleși locali și regionali, reprezentând mai mult de 200.000 de autorități locale și regionale.