Întrecerea smokerelor
Duminică, 10 iunie 2018Un concurs misterios, dar cu atât mai interesant, a avut loc în acest weekend în centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Şase echipe s-au întrecut în concursul neoficial barbecue care s-a derulat conform Regulamentului Kansas City Barbeque Society (KCBS). Marele premiu a fost câştigat de echipa Bodrog Smoker BBQ, din Ungaria, dar nici concurenţii locali nu aveau de ce să se ruşineze, pentru că echipele GADO şi InDivino BBQ din Sfântu Gheorghe s-au clasat pe locul doi, respectiv trei după rezultatele generale.
Un concurs misterios, dar cu atât mai interesant, a avut loc în acest weekend în centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Şase echipe s-au întrecut în concursul neoficial barbecue care s-a derulat conform Regulamentului Kansas City Barbeque Society (KCBS). Marele premiu a fost câştigat de echipa Bodrog Smoker BBQ, din Ungaria, dar nici concurenţii locali nu aveau de ce să se ruşineze, pentru că echipele GADO şi InDivino BBQ din Sfântu Gheorghe s-au clasat pe locul doi, respectiv trei după rezultatele generale.
Echipele din Ungaria, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc au investit multă energie şi talent în concursul barbecue din acest weekend. După preluarea cărnii, echipele au trecut la curăţarea, marinarea şi gătirea acesteia timp de mai multe ore. Prestaţia echipelor a fost evaluată de juriul de specialitate după reguli foarte stricte şi a luat în considerare şi respectarea termenului limită pentru prezentarea produsului final.
Echipele au fost evaluate de juriul de specialitate în cinci categorii: la categoria pui, de obicei se pregătesc şi se servesc pulpe de pui superioare, dar se poate pregăti şi piept de pui. Coastele de porc sunt gătite timp de patru ore, iar antricotul care se prepară cel mai greu, se serveşte cu sos barbecue. Carnea de piept de vită are două părţi, partea „flat” pentru felii şi partea „point”, care se taie cuburi şi care sunt gătite de echipe timp de cca. zece ore, apoi este lăsată să se odihnească, după care se poate servi. Conform Regulamentului KCBS, se recomandă servirea cărnii preparate pe un pat de pătrunjel, coriandru sau de salată verde. La categoria surpriză, care a fost facultativă, echipele au pregătit delicatese din carne de mistreţ şi/sau urs.
Horváth Zsolt, concurent care a sosit de la Budapesta, a dezvăluit secretul succesului său spunând că acesta constă în practica şi experienţa competitivă dobândită. În opinia acestuia, situaţia concurenţială este complet diferită decât gătitul la restaurant, trebuie respectate timpurile de gătire, modurile de tăiere şi servire. La prima ediţie a Transylvanian BBQ Festival, echipa sa, Bodrog Smoker BBQ a terminat pe locul întâi în clasamentul general. Conducătorul echipei câştigătoare i-a îndemnat pe cei din Ţinutul Secuiesc să îndrăznească să încerce gusturi noi, pentru că merită.
În concurs s-au înscris echipele Fehér nyúl şi Bodrog Smoker BBQ din Ungaria, INdiVINO BBQ, Gado BBQ şi Tiffany BBQ din Sfântu Gheorghe, precum şi Sántha Smokers din Miercurea Ciuc.
Suntem pregătiţi pentru concursurile oficiale KCBS
Juriul a evaluat preparatele din carne pe baza unor reguli stricte. La întrebarea noastră, Vasile Spînu, membru şi chef al Euro-Toques România, a spus că jurizarea în acest consurs a reprezentat şi pentru el o provocare, în opinia acestuia, mâncărurile din carne preparate la smokere vor veni la modă şi în România. De asemenea, şi Radu Constantin Zărnescu, preşedintele Euro-Toques România, care a participat la festivalul barbecue în calitate de membru al juriului, a apreciat în mod pozitiv evenimentul. Potrivit specialistului bucureștean, care este organizatorul a numeroaselor manifestări gastronomice naţionale și internaționale, festivalul din Sfântu Gheorghe este o pată de culoare pe harta evenimentelor gastronomice şi merită continuat. După gustarea oarbă, Könczei Csaba, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Covasna şi dr. Sikó Barabási Sándor, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna, care au experienţă în competițiile gastronomice tradiționale secuieşti, aceasta fiind prima întâlnire a lor cu Regulamentul strict al KCBS, au vorbit despre o gamă de arome interesantă şi neobişnuită, dar şi foarte intensă în acelaşi timp.
Sunt mândră de organizatorii locali şi de concurenţi, a spus cu satisfacţie Petra Rebenstorf, arbitru Master al Kansas City Barbecue Society, care a luat rămas bun de la cei prezenţi spunând: să ne întâlnim anul viitor tot aici!
Făcând o sinteză a evenimentului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert, a subliniat că graţie primei ediţii a Transylvanian BBQ Festival, judeţul nostru s-a înscris pe harta gastro-turistică naţională cu un nou eveniment gastronomic. După cum a spus, scopul este extinderea în continuare a paletei evenimentelor gastronomice din judeţul Covasna şi îmbunătăţirea tot mai accentuată a calităţii acestor evenimente. „Trebuie să facem cunoscute caracteristicile turistice şi gastronomice ale Ţinutului Secuiesc şi ale judeţului Covasna, atât în rândul turiştilor români, cât şi în rândul turiştilor din străinătate. Suntem pregătiţi ca anul viitor festivalul barbecue să intre în circuitul internaţional al KCBS, ceea ce va aduce o creştere semnificativă a numărului concurenţilor” – a evidenţiat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna.