Județul Covasna ia poziție în gestionarea corectă a populației de urși
Vineri, 15 noiembrie 2024În cadrul ședinței de joi a Consiliului Județean Covasna, președintele Tamás Sándor a adus în atenție problema acută a gestionării populației de urși din județ. Președintele a solicitat și a primit în unanimitate susținerea consilierilor județeni pentru intervenția județului în procesul civil în care Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor (ACA), cu sediul în Brașov, contestă autorizațiile de recoltare emise pentru fauna sălbatică.
Județul Covasna intră în procesul civil ca parte, lângă pârâtul Agenția Pentru Protecția Mediului Covasna, contra reclamantului Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor (ACA), cu sediul în Brașov, și solicită respingerea acțiunii ce privește suspendarea executării Autorizațiilor pentru recoltarea de animale din fauna sălbatică.
În acest context, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat: „Prin cererea de suspendare a actelor administrative sunt afectate în mod direct interesele legitime personale ale fiecărui cetățean și turist pe care îi reprezentăm, și se creează nenumărate pagube în județul nostru, motiv pentru care suntem nevoiți să intervenim în prezenta cauză prin susținerea legalității actelor administrative atacate și a intereselor locale specifice. Viața oamenilor este pe primul loc - nimeni nu poate pune la îndoială acest lucru! Această asociație de apartament, fără personalitate juridică, cere în instanță suspendarea autorizațiilor care acordă posibilitatea intervenției acolo unde urșii pun în pericol viața oamenilor. Legea ne-a oferit, în sfârșit, posibilitatea de a face acest lucru, după ani de zile în care populația a asistat neputincioasă cum urșii se plimbă prin localități punând în pericol viața și bunurile oamenilor. Din 2016, în România, nu a existat niciun management cinegetic, nicio reglementare a populației de urși, iar ca urmare, 300 de persoane au fost rănite și 26 au murit în urma atacurilor tot mai dese ale urșilor. Prin comparație, între 1990 și 2016, doar 4 persoane au fost rănite de urși, fără niciun atac mortal. Numărul urșilor din județul Covasna s-a dublat între 2013 și 2024, crescând de la 1045 de exemplare raportate, la 2263. Potrivit experților, la nivelul teritoriului județului Covasna, efectivul optim ar fi de 550-600 de urși. Pe lângă județul Covasna, mai sunt și autorități comunale care s-au alăturat procesului prin care pledăm pentru gestionarea populației de urși și pentru îndepărtarea imediată a exemplarelor periculoase”.
Această poziție fermă reflectă voința autorităților locale și județene de a asigura un echilibru între protejarea biodiversității și garantarea siguranței publice.