Judeţul Covasna va primi sume considerabile pentru restaurarea monumentelor istorice
Marți, 29 martie 2011Ministerul Culturii şi Patrimoniului va sprijini, în acest an, restaurarea monumentelor istorice din judeţul Covasna cu cea mai mare sumă din ultimii douăzeci de ani – a declarat duminică, la Sf. Gheorghe, ministrul Kelemen Hunor.
Ministerul Culturii şi Patrimoniului va sprijini, în acest an, restaurarea monumentelor istorice din judeţul Covasna cu cea mai mare sumă din ultimii douăzeci de ani – a declarat duminică, la Sf. Gheorghe, ministrul Kelemen Hunor, însoţit de Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Antal Árpád András, primarul municipiului Sf. Gheorghe.
În cadrul ministerului s-a formulat încă din anul trecut ideea extinderii Programului naţional de reabilitare a monumentelor istorice. Datorită acestui program, în anul 2010, faţă de anii precedenţi, a crescut cu mult numărul monumentelor propuse spre reabilitare. În judeţul Covasna, această cifră se ridică la numărul de unsprezece, ceea ce înseamnă un mare pas înainte în acest domeniu, dacă analizăm situaţia din ultimii doi ani, când pe listă au figurat doar două monumente.
În acest an, acest număr continuă să crească, în cazul judeţului Covasna este vorba de 18 monumente istorice, şi anume: bisericile reformate din Ghidfalău, Dobolii de Sus, Calnic şi Zăbala, biserica reformată fortificată din Ilieni, bisericile unitariene din Sîncrai şi Chichiş, conacul Mikes–Szentkereszty din Zagon, fosta casă a scaunelor, azi, clădirea Bibliotecii Judeţene „Bod Péter” şi clădirea fostului Hotel Hungaria şi clădirea fostei şcoli ortodoxe de pe strada Váradi din Sf. Gheorghe, clădirea Primăriei comunei Aita Mare, în care funcţionează şi Casa de cultură, Cetatea Ika din Cernat, conacul Cserey din Imeni, ansamblul de clădiri al bisericii romano-catolice Sf. Mihail din Lemnia, biserica de lemn Sf. Arhangheli din Vîrghiş, clădirea fostei şcoli militare din Tg. Secuiesc, clădirea bibliotecii, precum şi conacul Pünkösti din Ozun. Pe lângă toate acestea, în anul acesta, de asemenea, se va moderniza şi, în primul rând, se va realiza extinderea Galeriei de artă „Gyárfás Jenő” din clădirea Bazarului.
Ministerul culturii va finanţa reabilitarea clădirilor susmenţionate cu o sumă ceva mai mare decât trei milioane de lei, respectiv va finanţa cu încă un milion de lei lucrările ce se vor executa la clădirea Bazarului – a spus Kelemen Hunor.
„Şi pentru aceste lucrări trebuie să organizăm în mod obligatoriu licitaţii, dar experienţele arată că pregătirea acestei proceduri nu ne va lua atâta timp ca în cazul altor oferte” – a adăugat ministrul.
Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a arătat, că în ultimii doi ani, de când Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional este condus de Kelemen Hunor, se poate spune că ministerul a alocat cele mai importante sume pentru conservarea monumentelor istorice.