Sunteți aici: » Știri » Kürtőskalács pentru Europa!

Kürtőskalács pentru Europa!

Luni, 9 mai 2016

Ţinutul Secuiesc, ca regiune istorică, contribuie cu siguranţă la îmbogăţirea Uniunii Europene, prin tradiţiile sale culinare. Printre acestea se numără şi prepararea cozonacului secuiesc, „kürtőskalács”, îndeletnicire care asigură un trai decent pentru mai multe familii din judeţul Covasna. În 2016, la serbarea Zilei Europei, cel mai important rol l-a avut din nou această delicatesă.

Ţinutul Secuiesc, ca regiune istorică, contribuie cu siguranţă la îmbogăţirea Uniunii Europene, prin tradiţiile sale culinare. Printre acestea se numără şi prepararea cozonacului secuiesc, „kürtőskalács”, îndeletnicire care asigură un trai decent pentru mai multe familii din judeţul Covasna. În 2016, la serbarea Zilei Europei, cel mai important rol l-a avut din nou această delicatesă.

Sâmbătă, 7 mai, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, cele mai bune echipe din judeţul Covasna s-au întrecut în prepararea cozonacului secuiesc: 13 echipe şi-au pus la bătaie abilităţile în ceea ce priveşte prepararea şi rularea aluatului pe cilindrul de lemn, respectiv tehnica coptului.

În deschiderea concursului, Orbán Miklós, consilier judeţean, a subliniat: judeţul Covasna este mândru de tradiţiile sale. În timp ce la Sfântu Gheorghe se desfăşoară, sub egida Uniunii Europene, sărbătoarea kürtőskalács-ului, la Budapesta şi la Bucureşti se desfăşoară promovarea judeţului Covasna, în cadrul unor evenimente la care participă mai multe zeci de mii de persoane. Acesta a arătat că, în urmă cu 8 ani, materialele publicitare despre judeţ au încăput pe două mese împreunate – s-au făcut progrese enorme în acest domeniu, un exemplu elocvent în acest sens este acela că , în prezent, kürtőskalács-ul a devenit un produs cu reputaţie internaţională.

Madarasi Csilla, reprezentanta centrului de informare Europe Direct şi organizator al evenimentului, a declarat: consideră că gastronomia constituie un element esențial al culturii fiecărui popor. Scopul concursului de preparat kürtőskalács este promovarea acestui produs specific regiunii, promovarea acestuia la nivel european şi, totodată, evidenţierea importanţei produselor tradiţionale locale.

La concurs au participat 13 echipe, cele mai multe din judeţul Covasna, şi 2 echipe din judeţul Harghita. Din judeţul Covasna au participat reprezentanţi din mai multe localităţi: Covasna, Tamaşfalău, Tălişoara, Moacşa, Sfântu Gheorghe, Ojdula şi Ghelinţa.

Premiul cel mare, „Maestru al kürtős-ului”, a fost câştigat de echipa Ozsdolai Cseresznyés Menyecskék, premiul constând într-un rotisor pentru kürtőskalács, cu cinci ţepuşe. Bineînţeles, fiecare echipă a primit câte un premiu constând dintr-un cilindru de lemn, folosit la prepararea kürtős-ului, şi o diplomă. Copiilor li s-a oferit prilejul să ia parte la numeroase activităţi în cadrul „Pieţei de Mânjit”, iar programul artistic a cuprins şi dansuri populare şi dansuri samba, precum şi un concert al formaţiei Koszika and the Hotshots.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea baloanelor în aer, în acordurile imnului Europei, subliniind faptul că manifestarea s-a desfăşurat sub egida Zilei Europei.

Noutăți