Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, ediția a IV-a, s-a încheiat cu succes
Luni, 12 septembrie 2022Cea de-a IV-a ediție a „Festivalului Deliciilor Dulci – Kürtőskalács”, desfășurată în centrul Municipiului Sfântu Gheorghe, în weekendul 9-11 septembrie, s-a încheiat duminică seara cu concertul trupei funk rock Magna Cum Laude și s-a dovedit a fi un adevărat succes.
Devenit deja tradiție, „Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” este un eveniment care reușește să aducă împreună în același loc cultura, muzica și obiceiurile de ieri și de azi ale locuitorilor din regiune, precum și spiritul de competiție.
La ediția din acest an, au participat 13 echipe din județele Harghita, Mureș și Covasna, respectiv producători din Ciucani - Sânmartin, Cetățuia - Sânsimion, Miercurea Ciuc, Lupeni, Odorheiu Secuiesc, Sântionlunca, Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc, Tg. Mureș și Valea Crișului, care i-au bucurat pe toți cei veniți la eveniment cu ofertele lor gustoase și mai ademenitoare.
Unul dintre cele mai atractive momente ale festivalului a fost prepararea kürtőskalács-ului cu o lungime de 15 m, realizat de Asociația Tinerilor din Sântionlunca, din care au putut gusta toți cei prezenți.
Un interes deosebit l-a acordat publicul participant și rezultatelor celor două competiții incluse în programul festivalului. Este vorba despre proba „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”, desfășurat în ziua de sâmbătă, și despre cea a „Kürtőskalács-ului Regândit al Anului”, care a avut loc duminică.
Titlul de „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” i-a revenit, conform deciziei juriului, echipei Vitos Kürtős, de la Ciucani – Sânmartin, județul Harghita. Aceasta a primit un premiu constând dintr-o paletă, adică 720 kg de făină. Premiul a fost oferit de firma Gyermelyi. De asemenea, câștigătorii titlului vor avea asigurată și participarea la Festivalul Cârnatului Csabai din Békéscsaba, Ungaria.
Árpád kürtősház, echipa de la Odorheiu Secuiesc, Județul Harghita și a constat într-o paletă de cărbune oferită de firma Coal Dust.
În cadrul festivalului, au mai fost însă acordate și alte premii, după cum urmează:
Premiile zilei de sâmbătă:
1. Categoria bronz: Echipa Nasa
2. Categoria argint: Oltisz, echipa Kürtős din Ojdula, Lazana, Parázska, Árpád Kürtősház, Sepsi Kürtős.
3. Categoria aur: Virág Ildikó Melinda, Kürtős-ul Familiei Simon, Be Jó Kürtős, Csatószegi Kürtős, Kovács Kalács, Vitos Kürtős.
Premiul „Brand Ambassador” a ajuns la Virág Ildikó Melinda și a constat în 110 kg de zahăr, oferite de firma Ataplast. Premiul special, oferit de Raionul Cimișlia (R. Moldova), a fost câștigat de Kovács Kalács.
Premiile zilei de duminică:
- Categoria bronz: Lazana, echipa Kürtős din Ojdula, Oltisz.
- Categoria argint: Vitos kürtős, Kürtős-ul Familiei Simon, Virág Ildikó Melinda, a Sepsi kürtős.
- Categoria aur: Kovács Kalács, a Csatószegi kürtőskalács, a Be Jó kürtős, și Árpád kürtősház.
Favoritul publicului a fost Kovács Kalács, iar premiul primit de această echipă, un aparat kürtős în valoare de 280 de euro, a fost asigurat de firma Kürtős Grill.
Premiile speciale ale juriului au ajuns la trei echipe, respectiv Csatószegi kürtőskalács, recompensată cu 9 kg de unt, oferit de Arkäse, și Be Jó kürtős și Kovács Kalács, care au primit câte un pachet cu produsele Gusturi Boierești.
Componența juriului pentru ediția din acest an a Festivalului Kürtőskalács a fost următoarea: Maestrul cofetar Farkas Ferenc, președintele juriului, cu o experiență de 20 de ani în această profesie; Bocskor István, managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, Județul Harghita; Szőcs Ilona, psiholog de profesie, specializată în tradițiile gastronomice locale; Jánossy Alíz din Gheorgheni, Județul Harghita, jurnalistă specializată în gastronomie; Kabai János, director de producție la Brutăria ELDI din Târgu Mureș, o brutărie ardelenească, cunoscută pentru calitatea produselor sale de panificație.
În juriu s-a aflat și un membru de onoare, în persoana lui Veres István din Târgu Secuiesc, chef cu stea Michelin, care s-a alăturat festivalului duminică, când echipele au avut de înfruntat proba kürtős-ului regândit.
„Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” a fost onorat și de prezența mai multor oficialități din țară și din afara granițelor care, aflate la locul de desfășurare, le-au adresat tuturor participanților, fie ei competitori sau vizitatori, câteva cuvinte despre importanța evenimentului în zonă, dar și despre însemnătatea kürtős-ului, atât din punct de vedere tradițional și identitar, cât și din punct de vedere economic.
„Kürtőskalács-ul a devenit un brand al Ținutului Secuiesc de care suntem foarte mândri. El este emblematic pentru specificul locului, dar în același timp, este și o sursă de venit pentru aproximativ 2000 de familii, cărora le asigură traiul de zi cu zi”, a spus între altele Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, în calitatea sa de gazdă a evenimentului.
Prezent la Sf. Gheorghe pentru a semna un acord de colaborare cu Consiliul Județean Covasna, Mihail Olărescu, președintele Consiliului Raional Cimișlia, Republica Moldova, a participat și la festival, unde alături de colegii săi din delegație, a servit oamenii cu unele dintre cele mai cunoscute vinuri de peste Prut.
„Cu mare drag participăm la acest eveniment. Pentru noi este un festival foarte nou, pe care îl vom descoperi acum. Fiecare comunitate are ceva prețios, ceva care este lăsat de strămoșii noștri. Întotdeauna, când treceam prin Transilvania cu familia, copiii îmi spuneau să opresc ca să cumpăr turtă dulce, cum îi ziceam noi. Între timp, am învățat să pronunț kürtőskalács și o să ducem această dulceață și la noi, ca oamenii să cunoască cât mai multe despre dumneavoastră”, a declarat Mihail Olărescu.
Viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, a vorbit la rândul său despre importanța de a păstra tradițiile peste generații. În acest sens, i-a oferit ca exemplu pe tinerii din Sânzieni, care au preparat un kürtőskalács cu o lungime de 15 metri – ceea ce, în opinia edilului, a fost posibil numai prin transmiterea tradiției de la o generație la alta.
Cuvinte de laudă la adresa festivalului au avut și Zalai Mihály, președintele Adunării Generale din județul Békés, Ungaria, precum și Adrian Ioan Veştea, președintele Consiliului Județean Covasna, care au contribuit și cu făină pentru prepararea „Kürtőskalács-ul din Bazinul Carpatic”.
Programul artistic conceput pentru cele trei zile de festival a reușit să împace gusturile cele mai diverse, precum și diferite categorii de vârstă, reunind felurite activități pentru copii, concerte și activități de păstrare și promovare a tradiţiilor cu specific local.
Astfel, în spațiul de desfășurare a festivalului au existat programe interactive pentru copii, precum „Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului”, organizat de Centrului de Cultură al Județului Covasna și Asociația Bodvaj din Bățanii Mici, unde copii au parcurs drumul cozonacului kürtős, de la spicul de grâu până la cozonac. Cei mici au avut însă parte și de aventură cu tiroliana pusă la dispoziție de Serviciul Public Județean Salvamont Covasna, dar și de alte programe interesante, asigurate de Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe. Ei au putut participa și la un program de călărie realizat în cooperare cu Centrul de Echitație Barabás din Arcuș și s-au putut bucura de Trenulețul kürtős și filmulețe pe bicicletă, cu ajutorul cărora au descoperit drumul grâului.
Iubitorii de folclor s-au delectat cu dansuri populare maghiare prezentate de Ansamblurile de Dans Perkő, Nagy Kincsek, Zöld Fenyőcske, precum și cu dansurile folclorice românești ale Ansamblului Florile Zagonului. Pentru că folclorul este o parte semnificativă a identității unei comunități, cei mici au avut la rândul lor parte și de o petrecere de dans popular cu acompaniament asigurat de trupa Folker.
Iubitorii altor genuri muzicale au putut participa la diferite concerte susținute de trupe locale, dar și de peste hotare. Marile concerte ale celor două seri de weekend din festival au fost susținute de formația 3 SUD EST, ai cărei membri sunt supranumiți „Regii muzicii dance“, și de Magna Cum Laude, o trupă bine-cunoscută din Ungaria, care cântă în stilul funk rock. În ambele seri, piața centrală a orașului a fost luată cu asalt de participanții la concert, ceea ce demonstrează o dată în plus că muzica unește oamenii, indiferent de apartenențele acestora.
„Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci” a fost organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna și Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc.
Parteneri: Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, Asociația Salvatore, Serviciul Public Județean Salvamont Covasna
Sponsori: Gyermelyi, Ataplast, Gusturi Boierești, Hanul Diószegi, Coal dust, HS Timber, Autoliv, Kürtős grill, Hotel Park, Arkäse, Depo, B the Hotel, SicMob, Pepsi și Amigo Intercost