Sunteți aici: » Știri » Ministrul Turismului la Covasna

Ministrul Turismului la Covasna

Vineri, 19 februarie 2010

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a vizitat vineri,  19 februarie judeţul Covasna. Ea a inaugurat Centrul de Informare Turistică din staţiunea Covasna, s-a plimbat cu sania la Comandău, a participat la învestirea noilor subprefecţi, a verificat starea lucrărilor la Şugaş-Băi şi a purtat discuţii cu autorităţile locale.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a vizitat vineri,  19 februarie judeţul Covasna. Ea a inaugurat Centrul de Informare Turistică din staţiunea Covasna, s-a plimbat cu sania la Comandău, a participat la învestirea noilor subprefecţi, a verificat starea lucrărilor la Şugaş-Băi şi a purtat discuţii cu autorităţile locale.

Ministrul și-a început ziua de vineri în stațiunea Covasna, cu inaugurarea Centrului Turistic și de Informare care a fost finanțat din fondurile ministerului și la care a pus piatra de temelie la începutul lunii septembrie 2009. Valoarea investiției se ridică la 750.000 de lei, și are o importanță majoră pentru informarea turiştilor şi practicarea unui turism de înaltă calitate.

Lőrincz Zsigmond, primarul stațiunii Covasna i-a înmânat ministrului un dosar întreg cu proiecte depuse sau pentru care au nevoie de sprijin, și a obținut promisiunea că ele vor fi începute.

Mai mult, ministrul a informat și despre faptul că stațiunea Covasna este cuprinsă în bugetul Ministerului și cu un Centru Wellness, pentru ca turiștii să poată beneficia de resursa balneară a stațiunii.

Cu ocazia vizitei în Covasna, ministrul a lăudat și colaborarea cu autoritățile locale din zonă și deschiderea spre a depune și realiza proiecte.

Plimbare cu sania la Comandău

În localitatea Comandău a fost așteptată la o plimbare cu sania trasă de cai și a fost întâmpinată cu sarmale cu orez şi legume, păstrăv afumat, plăcinte, dulceață de fructe de pădure, toate combinate cu vişinată, afinată sau palincă.

La Comandău, Ministerul sprijină amenajarea unei pârtii de schi lungă de peste un kilometru, dublă față de cea actuală, în cadrul programului Schi în Carpați.

Conferința de presă

După Comandău, ministrul a participat la Sfântu Gheorghe la învestirea celor doi subprefecți și la o întâlnire cu presa. Cu această ocazie, Elena Udrea a afirmat că programul „10.000 de km de drumuri județene” va fi introdus fie la următoarea ședință de Guvern, de marți, fie la ședința de săptămâna următoare, și este evaluat la circa un miliard de euro.

Elena Udrea a mai afirmat că unul dintre proiectele eligibile care va fi cuprins cu siguranță în acest program după ce a rămas fără finanțare de la POR este din Covasna și se referă la drumul spre Lacul Sfânta Ana – pe tronsonul Bixad – Balvanyos – Tg. Secuiesc.

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor a declarat că au pregătit documentația pentru reabilitarea a 100 de km de drumuri din județ, iar una dintre priorități este tocmai acest tronson de 36 de km care ar asigura drumul spre Sfânta Ana. În ceea ce privește modalitatea de selectare a proiectelor, Elena Udrea a afirmat că la drumuri se merge după o logică și strategie de dezvoltare a infrastructurii.

Telegondolă spre Sfânta Ana

Tot vineri, ministrul a anunțat că va sprijini realizarea unui proiect privind amenajarea unei telegondole spre Lacul Sfânta Ana, care implică interzicerea accesului cu mașini în ariile protejate și zona lacului.

Potrivit acesteia, imediat ce va fi finalizată documentația pentru acest proiect, el va fi cuprins cu siguranță în totalitate în investițiile ministerului, întrucât acolo se dorește crearea unei infrastructuri pe cablu care să oprească accesul autoturismelor în aria protejată și a lacului. Potrivit președintelui Consiliului Județean, Tamás Sándor, în prima fază au solicitat fonduri pentru a face proiectul acestui program, și care ajung undeva la 100.000 de euro.

„Este o investiție majoră, dar ne-am gândit foarte mult, specialiștii ministerului au fost acolo și este în faza de a primi finanțare de la minister pentru a face proiectul pentru lansarea acestui program. De la Bixad este o pășune până sus, cam pe 2 km, și acolo ar fi o parcare mare, amenajată european. De acolo în sus vrem să fie închis circulației publice, să se meargă numai pe jos, cu bicicleta sau cu mașini ecologice pentru că rezervația este de interes major, unică în România”, a declarat Tamás Sándor.

Programul vizitei ministeriale s-a încheiat în stațiunea Şugaş-Băi, unde Ministerul Turismului a început investițiile încă din 2009, într-o nouă pârtie de schi, ministrul vorbind totodată despre reabilitarea centrului balnear, prevăzută pentru acest an.

Noutăți