Sunteți aici: » Știri » Muzeul va purta numele lui Incze László

Muzeul va purta numele lui Incze László

Joi, 2 februarie 2012

. Muzeul, care îşi datorează existenţa muncii statornice a lui Incze László, şi-a deschis porţile acum 40 de ani, mai exact pe trei martie” – a spus preşedintele Tamás Sándor în deschiderea şedinţei Consiliului Judeţean Covasna ce a avut loc la Tîrgu Secuiesc.
 

"Prima atestare documentară a oraşului breslelor datează de acum 450 de ani, sub numele de Tîrgu Secuiesc. Şedinţa de astăzi este o una festivă, deoarece vom decide asupra schimbării numelui muzeului breslelor: instituţia va purta de acum înainte numele lui Incze László. Muzeul, care îşi datorează existenţa muncii statornice a lui Incze László, şi-a deschis porţile acum 40 de ani, mai exact pe trei martie” – a spus preşedintele Tamás Sándor în deschiderea şedinţei Consiliului Judeţean Covasna ce a avut loc la Tîrgu Secuiesc.

Potrivit importanţei evenimentului, la şedinţa ce a avut loc miercuri, 1 februarie, în sala mică a Casei de Cultură „Vigadó” au participat nu doar consilierii judeţeni, ci şi reprezentanţii instituţiilor subordonate consiliului judeţean şi consilierii locali din Tîrgu Secuiesc, sala fiind umplută până la refuz. La şedinţă au mai participat şi reprezentanţii Cercului Prietenilor lui Incze László, precum şi profesoara Szabó Judit şi văduva lui Incze László.

S-au adunat peste 5.000 de semnături – a spus Bedő Zoltán, preşedintele Cercului Prietenilor lui Incze László, organizaţia care a lansat cererea privind schimbarea numelui instituţiei. Tamás Sándor a precizat că: „autoritatea administraţiei publice judeţene a îmbrăţişat iniţiativa chiar de la începuturi şi am adoptat-o în unanimitate.” În mod neobişnuit, adoptarea proiectului de hotărâre a fost urmată de aplauze.

Bugetul din acest an al judeţului Covasna este de peste 180 milioane lei. „Totalul bugetului a crescut, în primul rând datorită proiectelor câştigătoare cu finanţare de la Uniunea Europeană. În ultimii ani, suma alocată pentru întreţinerea şi funcţionarea instituţiei este în scădere, iar sumele destinate dezvoltărilor au cunoscut o creştere semnificativă. 95 la sută din fondurile alocate investiţiilor provin din surse UE, din care 27,4 la sută sunt alocate gestionării deşeurilor, câte 20 la sută sunt prevăzute pentru modernizarea drumului dintre Tîrgu Secuiesc şi Covasna, respectiv reţelei sociale. Consider important să subliniez faptul că instituţiile subordonate consiliului judeţean au în îngrijire peste 1200 de copii şi că sprijinim peste 1400 de persoane cu dizabilităţi, respectiv două aziluri de bătrâni” – a spus Tamás Sándor însumând elementele mai importante ale bugetului. Preşedintele consiliului a subliniat: la Tîrgu Secuiesc se pretinde înfiinţarea unui azil de bătrâni, în realizarea căruia va participa şi consiliul judeţean.

Printre elementele mai importante ale bugetului se află şi gestionarea deşeurilor, deoarece între Leţ şi Moacşa s-a înfiinţat un sistem de prelucrare a deşeurilor cu o capacitate de prelucrare de 153 tone/an, având valoarea de 30 milioane euro. În luna mai se va finaliza modernizarea drumului judeţean 121, dintre Tîrgu Secuiesc şi Covasna, valoarea lucrărilor fiind de 15 milioane euro. Pentru dezvoltarea aparaturii medicale a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”, consiliul judeţean a alocat 22 milioane euro. În ultima zi a lunii ianuarie SMURD a devenit operaţional cu 6 autovehicule şi este în curs de derulare un nou proiect, pentru achiziţionarea mai multor autospeciale. Pentru reţeaua de apă şi canalizare a oraşelor Tîrgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Covasna şi Sfîntu Gheorghe sunt alocate 107 milioane de euro, de asemenea, din program european. Consiliul judeţean a înfiinţat un fond de peste 500 mii lei pentru modernizarea bazelor sportive, Programul pentru modernizarea caselor culturale, respectiv Programul costumelor secuieşti are continuitate şi în acest an.

Consilierul Ambrus József a cerut majorarea sumelor destinate proiectelor sportive, având în vedere că diferite organizaţii au depus peste 100 de proiecte, astfel, cu modificarea sumelor destinate sportului, banii ar ajunge pentru fiecare eveniment important, fără modificarea sumei finale.

La consiliul judeţean au fost depuse 520 de proiecte, cu 25 la sută mai mult decât anul trecut.

La Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AGROsic, înfiinţată cu sprijinul direcţiilor pentru agricultură judeţene, participă consiliile locale din cinci localităţi, mai multe asociaţii gospodăreşti şi Consiliul Judeţean Covasna: „Vrem să servim, în primul rând, interesele micilor producători. Asociaţia are un patrimoniu de 220.000 de lei şi, potrivit estimărilor noastre, îşi va începe activitatea peste două luni –  a spus Tamás Sándor informând plenul consiliului judeţean.

Plenul a adoptat toate punctele din ordinea de zi.
 

Noutăți