Sunteți aici: » Știri » Oftalmologia din Sfântu Gheorghe, dotată cu tehnologie modernă

Oftalmologia din Sfântu Gheorghe, dotată cu tehnologie modernă

Miercuri, 27 noiembrie 2019

Secția de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a fost dotată cu cinci aparate medicale noi. Prin intermediul investiției în valoare de aproape 700 mii lei, s-au achiziționat aparate inovative: lampă operatorie, aparat facoemulsificare pentru operații de cataractă și retină, pat și scaun operator, microscop operator cu tehnologie LED și un autokeratorefractometru.

Secția de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a fost dotată cu cinci aparate medicale noi. Prin intermediul investiției în valoare de aproape 700 mii lei, s-au achiziționat aparate inovative: lampă operatorie, aparat facoemulsificare pentru operații de cataractă și retină, pat și scaun operator, microscop operator cu tehnologie LED și un autokeratorefractometru.

În cadrul conferinței de presă legată de punerea în funcțiune a aparatelor, managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a subliniat faptul că după mai mult de zece ani au fost realizate investiții în dezvoltarea Secției de Oftalmologie, investiții de care era mare nevoie din cauza aparatelor uzate moral, dar și pentru a putea oferi pacienților o asistență medicală adecvată.

„Anul acesta am cheltuit peste 14 milioane lei pentru investiții, printr-o finanțare oferită de autoritățile județene și Ministerul Sănătății. Am dezvoltat, în special, secțiile care n-au beneficiat de investiții de mai mulți ani, cum ar fi, printre altele, Secția de Oftalmologie, laboratoarele,  Secția radiologie și imagistică medicală, am continuat și investițiile vechi în cazul sălilor de operație, dar și la blocul operator al Secției de Oftalmologie. Prin achiziționarea aparatelor noi, am progresat mult din punct de vedere tehnologic, aceste aparate ne permit să extindem aria serviciilor medicale, oferind intervenții chirurgicale unice în regiune.”

Din 2010, Spitalul Județean este administrat de Consiliul Județean Covasna. Tamás Sándor, președintele Consiliul Județean Covasna, a precizat că, de atunci se observă, cu siguranță, o dezvoltare continuă, atât din punct de vedere al construcțiilor, achizițiilor de echipamente, cât și din punctul de vedere al creării de locuri de muncă. „Gestionăm mai bine instituția de sănătate decât a făcut-o statul. La începutul anului am reușit să accesăm, prin bugetul național, 12 milioane lei de la Ministerul Sănătății, fonduri din care, pe parcursul anului, am cumpărat diferite echipamente, în vederea modernizării spitalului, din aceste fonduri fac parte suma de 676.351 lei, alocată modernizării Secției de Oftalmologie. Până la sfârșitul lunii decembrie vom utiliza și suma rămasă.” Tamás Sándor a menționat că vor continua acest ritm al modernizării spitalului, pentru că sunt convinși că spitalul, per ansamblu, este compus din trei părți: clădire, dotare și personal. Pe lângă construcția de ordin material, în ultimii 8 ani la spital au fost angajați peste o sută de tineri specialiști. Majorarea salariilor și construirea, respectiv asigurarea locuințelor de serviciu pentru medici au fost instrumentele indispensabile ale acestui proces.

Aparatele performante au fost prezentate de medicul specialist dr. Albert András. La secție se fac, în special, intervenții chirurgicale: anul acesta la cei 1629 de pacienți internați s-au efectuat în total 1480 de intervenții chirurgicale oftalmologice, din care 1225 au fost operații de cataractă. Acesta era și motivul pentru care înlocuirea aparatelor vechi, cu tehnologie învechită, a fost considerată indispensabilă.

„Am avut deja un aparat facoemulsificare care este în folosință și acum, dar întreținerea noului aparat este mult mai economică și cu cele două aparate vom putea asigura continuitatea serviciilor medicale, evitând, astfel, posibilitatea unor defecțiuni. Noul aparat îmbină noile tehnici creând o platformă eficientă pentru chirurgia cataractei, retinei și glaucomului. Senzorii și tehnicile de noua generație permit scăderea timpului de recuperare a pacienților operați. Noua masă de operație protejează coloana vertebrală, are posibilitate de reglaj în patru secțiuni, sporind confortul pacienților vârstnici în timpul operației. Prin această investiție, am contribuit la sporirea gradului de confort al pacientului și al medicului, dar am îmbunătățit și calitatea intervenției, ceea ce contribuie și la creșterea nivelului de satisfacție al pacienților” – a detaliat specialistul.

Dezvoltările continuă. Joi, 28 noiembrie 2019, ora 10.30, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), va avea loc semnarea contractului de proiectare pentru extinderea UPU și se va prezenta și proiectul vizual al noii clădiri. Managerul spitalului, a promis că va furniza permanent informații cu privire la noile achiziții de aparate medicale și punerea în funcțiune a acestora.

Noutăți