Parteneriat de succes
Luni, 23 februarie 2015Secţia de neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” beneficiază de un nou echipament medical modern. Incubatorul care asigură o îngrijire eficientă a copiilor născuţi prematur şi are o valoare de 7500 euro şi care a fost deja pusă în funcţiune, a fost predat marţi, 17 februarie.
Secţia de neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” beneficiază de un nou echipament medical modern. Incubatorul care asigură o îngrijire eficientă a copiilor născuţi prematur şi are o valoare de 7500 euro şi care a fost deja pusă în funcţiune, a fost predat marţi, 17 februarie, de către reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii – România, cu sediul în Bucureşti, conducerii spitalului – managerulului András-Nagy Róbert şi directorului medical Antal Álmos –, în prezenţa lui Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, instituţia susţinătoare a spitalului. Organizaţia a fost reprezentată de Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv şi Adina Clapa, coordonator programe mortalitate infantilă care au venit la Sfântu Gheorghe alături de Amelia Năstase, ambasadorul programului „Fiecare copil contează”.
Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, după ce şi-a exprimat mulţumirile faţă de organizaţie, a susţinut o prelegere cu proiecţii, prin care a prezentat faptul că pentru Consiliul Judeţean Covasna sprijinirea sănătăţii este de o importanţă majoră, ceea ce se reflectă şi în bugetul judeţului pe anul 2015 aprobat cu o zi înainte, respectiv din volumul fondurilor alocate în ultimii ani pentru dezvoltarea acestui domeniu.
„După procesul de descentralizare care s-a înfăptuit în perioada când Cseke Attila a fost ministru al Sănătăţii, judeţul Covasna a putut porni pe calea dezvoltării reţelei sanitare, un proces care a cuprins schimbarea conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”, schimbarea viziunii manageriale şi un sistem de finanţare mai eficient. Această direcţie s-a dovedit a fi potrivită” – a detaliat Tamás Sándor. În continuare, conducătorul judeţului s-a referit la faptul că sumele alocate dezvoltării reţelei din acest domeniu – care reprezintă a doua parte considerabilă (21 la sută) din bugetul total – provin şi anul acesta din fonduri europene, pe care Consiliul Judeţean Covasna le-a accesat cu succes. De asemenea, el a spus că un exemplu elocvent pentru dezvoltări este clădirea principală aflată în curs de modernizare a spitalului care până la data de 15 decembrie 2015 va fi modernizată în întregime. Această investiţie are o valoare de peste 33 milioane de lei, la care se adaugă şi altele, cum ar fi cele aproape 1,8 milioane lei, sumă destinată construirii noului sediu al Serviciului Judeţean de Medicină Legală, suma de 27 milioane lei destinată achiziţionării echipamentelor medicale, suma de 200 mii lei care vizează reabilitarea și modernizarea imobilelor cu destinație de cabinete medicale din mediul rural, precum şi bursa lunară în cuantum de 600 de lei pentru medicii rezidenţi, respectiv suma de 20 mii lei destinată modernizării spitalelor din mediul rural.
„Investiţiile enumerate reflectă în mod clar provocarea majoră pe care o reprezintă dezvoltarea reţelei sanitare, de aceea salutăm cu bucurie orice iniţiativă care vine în ajutorul nostru în îndeplinirea acestei sarcini, şi aici ne referim şi la ajutorul acordat de către Organizaţie pentru care nu putem decât să le mulţumim” – a subliniat preşedintele CJ. În timpul conferinţei de presă, Tamás Sándor s-a alăturat campaniei Organizaţiei Salvaţi Copiii – România care invită oamenii să sprijine cu donaţii pe acei copiii din România care au nevoie de asistenţă medicală, trimiţând un SMS la 8864 (valoare 2 euro).
„Pe lângă modernizarea instituţiei noastre şi asigurarea confortului persoanei asistate, prin crearea unui mediu adecvat, acordăm o importanţă deosebită asigurării siguranţei nou-născuţilor. Acestui scop servesc investiţiile implementate împreună cu autorităţile judeţene şi care au ca obiectiv dotarea secţiei de neonatologie cu echipamente medicale cu ajutorul cărora vom putea asigura servicii de anestezie și terapie intensivă şi pentru nou-născuţi, în special pentru copiii născuţi prematur” – a precizat András-Nagy Róbert, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”. El a arătat că în urma acestei iniţiative s-a reuşit dotarea secţiei de neonatologie cu un aparat de resuscitare cardio-respiratorie, două incubatoare – din care una este cea donată de Organizaţia Salvaţi Copiii –, precum şi cu alte echipamente medicale. Drept mulţumire pentru colaborarea fructuoasă, András-Nagy Róbert a înmânat doamnei Gabriela Alexandrescu o monedă comemorativă şi o diplomă de mulţumire.
Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii – România, a prezentat campania organizată şi lansată în 2010 de instituţia reprezentată de ea şi care are ca scop prevenirea şi reducerea mortalităţii infantile. „Din păcate România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, cu toate că începând din 2010, rata mortalităţii infantile a scăzut cu cca. doi la mie, dar şi aşa rata mortalităţii infantile este de 8,5 la 1000 de copii născuţi vii, dublu faţă de media ţărilor Uniunii Europene. Aceasta ne îndeamnă să continuăm iniţiativa noastră care vizează dotarea cu echipamente performante a secţiilor de neonatologie şi a maternităților, deoarece în ceea ce priveşte drepturile copiilor nu e normal, e dureros să pierdem un copil la cinci ore, la fiecare cinci ore un copil sub un an să moară. O mare parte din aceste cazuri pot fi prevenite prin o mai bună echipare a spitalelor și un mai bun control al sarcinilor. în timp ce marea majoritate a acestor cazuri ar putea fi rezolvate în mod eficient, prin dotarea mai eficientă cu echipamente a spitalelor, precum și prin urmărirea mai atentă a sarcinii” – a spus Gabriela Alexandrescu, aducând date concrete legate de deficienţele prezentate. Preşedinta s-a referit şi la faptul că în județul Covasna, situaţia este mai rea, rata mortalităţii infantile depășind media națională. Totodată ea a spus că – cu sprijinul eficient al ambasadoarei Amalia Năstase – organizaţia lor a avut un rol activ în achiziţionarea mai multor echipamente din regiune valoarea donaţiilor atingând suma de 55 mii de euro. În continuare ea a prezentat în linii mari acele programe derulate în prezent de organizaţie care vizează, în primul rând, reducerea mortalităţii infantile. Preşedinta şi-a exprimat speranţa că această ocazie va depune bazele unei cooperări pe termen lung. Alăturându-se preşedintei, Amalia Năstase a atras atenţia asupra activităţii organizaţiei care a salvat în ultimii cinci ani viețile a circa o mie de bebeluși născuți prematur. Ambasadoarea programului de reducere a mortalității infantile a făcut un apel de a susține în continuare programele organizaţiei „Salvați copiii”.
În încheiere, directorul medical Antal Álmos, medic primar obstetrică ginecologie, a vorbit despre importanţa echipamentului în ceea ce priveşte dezvoltarea ulterioară a nou-născuţilor, respective s-a referit la importanţa sprijinului oferit de organizaţiile societăţii civile.