Patru monumente importante vor fi restaurate din fonduri europene
Marți, 26 septembrie 2017Biserica monument Sfântu Mihail amplasată între Lemnia și Mereni, va fi consolidată și restaurată din fonduri europene, proiectul este în etapa de precontractare, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor la reuniunea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Centru ca s-a desfășurat marți la Sfântu Gheorghe
Biserica monument Sfântu Mihail amplasată între Lemnia și Mereni, va fi consolidată și restaurată din fonduri europene, proiectul este în etapa de precontractare, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor la reuniunea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Centru ca s-a desfășurat marți la Sfântu Gheorghe. Directorul ADR Centru, Simion Crețu a confirmat informația președintelui, subliniind că vor fi anunțați despre detalii în curând și reprezentanții Comunei Lemnia și Mereni, respectiv parohiile romano-catolice din cele două localități.
Valoarea proiectului privind consolidarea și restaurarea ansamblului Bisericii romano-catolice, construită în perioada barocă, este de 6 623 901 de lei. Din județul Covasna se vor mai reabilita din fonduri europene Muzeul Național Secuiesc (16,5 milioane de lei), se fac lucrări de consolidare și de restaurare în Biserica fortificată unitariană din Aita Mare (6,2 milioane de lei), proiecte cu contracte semnate, iar proiectul ce vizează restaurarea Bisericii reformate din Dalnic (2,7 milioane de lei) este în etapa de precontractare. A fost deja semnat și proiectul european privind reabilitarea infrastructurii rutiere în stațiunea balneoclimaterică Covasna cu o valoare de 18,66 milioane de lei.
”Din Fondurile Programului Operațional Regional 2014-2020, 51 milioane de euro vor ajunge în județul Covasna, pe lângă aceasta Municipiul Sfântu Gheorghe are la dispoziție fonduri în valoare de 21 de milioane de euro. Dacă ne uităm la fondurile europene contractate și raportate pe cap de locuitor, județul Covasna este printre primii din Regiunea Centru. Voi mai fi încă apeluri pentru proiecte, mai avem proiecte care urmează a fi depuse, deci încă suntem la început în ceea ce privește folosirea fondurilor europene din acest ciclu bugetar” – a declarat Tamás Sándor.
La ședința de lucru s-a adoptat Raportul de activitate al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, pe primul semestru al acestui an, precum și hotărârea cu privire la implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Din aceasta reiese că până la 18 septembrie 2017 au fost depuse 898 proiecte, sunt 37 de proiecte pentru care s-a semnat contractul în valoare de 86,12 milioane de euro, iar 171 de proiecte sunt în etapa de precontractare.
Au aprobat participarea ADR Centru ca partener în cadrul unor proiecte interregionale și transnaționale, au fost delegați experții agenției să caute posibilități de finanțare pentru a dezvoltarea turistică a Regiunii Centru în cadrul Convenției Carpatice.
La dezbaterea hotărârii privind declararea ca proiecte prioritare de interes regional a unor locații pentru dezvoltarea de terminale intermodale în Regiunea Centru a fost adusă în discuție problema aeroportului din Brașov, iar cei prezenți au adoptat o hotărâre prin care au declarat ca proiecte prioritare de interes regional aeroporturile din Brașov, Sibiu și Tg. Mureș, delegând conducerea ADR Centru să întreprindă demersurile necesare pentru a fi introdus în Masterplanul General de Transport și aeroportul din Brașov. După cum se știe, Consiliul Județean Covasna și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe susțin inițiativa brașoveană, oferind și suport financiar pentru construirea aeroportului din Brașov.