Registru agricol modernizat
Marți, 13 martie 2012Sistemul de evidenţă computerizată prezentat marţi, 13 martie, la sediul Consiliului Judeţean Covasna, poate să aducă un pas important în evidenţa terenurilor agricole şi a efectivelor de animale.
Sistemul de evidenţă computerizată prezentat marţi, 13 martie, la sediul Consiliului Judeţean Covasna, poate să aducă un pas important în evidenţa terenurilor agricole şi a efectivelor de animale. Prezentarea a fost organizată de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Covasna. Instituţia a fost reprezentată de directorul Könczei Csaba, care a urmărit prezentarea în compania preşedintelui administraţiei publice judeţene, Tamás Sándor, respectiv vicepreşedinţii Demeter János şi Henning László. Pe lângă cei amintiţi, la eveniment au mai participat mai mulţi primari din judeţul Covasna şi conducerile instituţiilor vizate. Software-ul care asigură o evidenţă complexă, exactă şi detaliată înlocuieşte practic Registrul agricol întocmit şi ţinut la zi de către primării şi, printre altele, uşurează munca Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv activitatea instituţiilor din domeniul agricol şi creşterea animalelor, deoarece asigură o transparenţă foarte mare a datelor – printre altele, sub formă de hărţi topografice digitale.
Sistemul a fost implementat de către colaboratorii S. C. TNT Computers SRL, cu sediul în Sibiu, la iniţiativa directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sibiu, Gheorghe Budrală, care i-a însoţit la prezentare pe reprezentanţii societăţii furnizoare şi a prezentat avantajele sistemului din punctul de vedere al administraţiilor locale. Tudor Gorcia, directorul societăţii a vorbit detaliat despre componentele programului, subliniind că este vorba de un instrument de lucru care va facilita în mod real activitatea în acest sens a administraţiilor publice. Sistemul a fost implementat deocamdată în Regiunea de Dezvoltare nr. 7 – Centru. La întrebarea formulată de Tamás Sándor, directorul societăţii a arătat că, în judeţul Harghita, implementarea sistemului este deja în curs, durata acesteia fiind de aproximativ 2 luni în fiecare judeţ. Cheltuielile legate de punerea în funcţiune sunt de 150 lei, pentru fiecare administraţie publică locală. Legat de aceasta, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Covasna a spus că sprijină implementarea sistemului şi că vor acorda ajutor acelor administraţii publice locale care optează pentru acest sistem.
„Sistemul prezentat astăzi oferă posibilitatea, printre altele, ca bazele de date existente la nivel judeţean, la instituţiile din domeniul agriculturii şi creşterii animalelor, respectiv la administraţiile publice locale să fie puse în concordanţă. Aceasta înseamnă că fiecare dintre cei vizaţi poate să obţină o imagine exactă asupra situaţiei unei comune din punct de vedere al agriculturii. Pe baza acesteia se poate alcătui o imagine reală asupra situaţiei agriculturii din judeţul Covasna şi se pot elabora strategiile pe termen mediu sau chiar şi pe termen lung” – a explicat Könczei Csaba, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Covasna. El a mai adăugat că în privinţa finanţărilor condiţiile sunt tot mai severe, astfel, cunoaşterea exactă a situaţiei este importantă, dar pentru funcţionarea sistemului este obligatoriu ca şi agricultorii să fie mai disciplinaţi.
Despre despre Registrul Agricol Integrat găsiţi mai multe informaţii la adresa: www.tntRegistrulAgricol.ro.