S-a deschis prima expoziţie a CAPT
Sâmbătă, 24 noiembrie 2012Au trecut doar câteva săptămâni de la înfiinţarea Centrului de Arte Plastice din Transilvania (CAPT) şi instituţia care funcţionează ca predecesoare a Muzeului de Artă al Transilvaniei înregistrează în foarte scurt timp un rezultat spectaculos: a deschis o expoziţie din moştenirea artistică a celebrilor artişti ai regiunii.
Au trecut doar câteva săptămâni de la înfiinţarea Centrului de Arte Plastice din Transilvania (CAPT) şi instituţia care funcţionează ca predecesoare a Muzeului de Artă al Transilvaniei înregistrează în foarte scurt timp un rezultat spectaculos: a deschis o expoziţie din moştenirea artistică a celebrilor artişti ai regiunii.
Cu punerea bazelor viitoarei instituţii, întemeietorii CAPT – Consiliul Judeţean Covasna, administraţia locală a municipiului Sfîntu Gheorghe, precum şi Muzeul Naţional Secuiesc – au însărcinat un curatoriu format din specialişti. Cu ocazia vernisajului ce a avut loc la 24 noiembrie, Vargha Mihály, directorul Muzeului Naţional Secuiesc a spus: „În viaţa artistică maghiară din Transilvania, necesitatea înfiinţării unei instituţii de vârf de acest gen a apărut de peste un sfert de secol. Pentru îndeplinirea acestui vis era nevoie însă de o voinţă comună şi de sprijin politic, aici primind un accent deosebit sprijinul autorităţilor municipale şi judeţene, înfiinţarea unui muzeu maghiar de artă al Transilvaniei fiind o iniţiativă comună care-şi arată deja roadele. Discuţiile serioase care au avut loc au indicat faptul că lucrările de specialitate au fost începute, Muzeul Naţional Secuiesc înfiinţând în prim pas un serviciu nou, rezultatul muncii acestuia fiind expoziţia actuală.”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că timp de mai mulţi ani s-au purtat discuţii asupra locului în care ar putea funcţiona o instituţie care să colecteze şi să expună operele artiştilor plastici contemporani. „Înfiinţarea acesteia este un vis, o pretenţie firească. În ultimii 23 de ani în Transilvania a avut loc fără întrerupere construirea, consolidarea instituţiilor culturale, precum şi încărcarea lor cu conţinut. Lipsea însă un centru de artă plastică contemporană, o instituţie de profil care ar putea colecta şi expune aceste lucrări risipite şi rătăcite, deoarece aceste opere au determinat arta plastică maghiară din Transilvania şi din Bazinul Carpatic” – a subliniat Kelemen Hunor. El a mai adăugat că şi Clujul şi Târgu Mureşul au intrat în discuţie ca posibile locaţii ale centrului, dar argumentul decisiv pentru care s-a ales Sfîntu Gheorghe l-a constituit faptul că: „a trebuit să înfiinţăm centrul într-un oraş în care noi suntem puternici la nivelul administraţiei locale şi, pe lângă aceasta, ştim că aici au trăit şi trăiesc artişti plastici remarcabili. Acest oraş ne-a oferit oportunitatea să facem o propunere preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád şi directorului Muzeului Naţional Secuiesc, Vargha Mihály să ne continuăm împreună visul nostru comun. A fost luată decizia profesională în privinţa înfiinţării centrului de artă contemporană, s-a format gremiul profesional care constituie o garanţie pentru încărcarea cu cel mai bun conţinut a unei astfel de instituţii în secolul XXI. Primii paşi au fost făcuţi, dar acesta este doar începutul. Există deja terenul, există deja planuri, dar pentru realizarea construcţiei este nevoie de putere, mâini harnice, dar şi de inimă şi minte. Toate acestea există aici. Pot să constat că arta plastică maghiară din Transilvania şi-a găsit căminul – a spus preşedintele UDMR, încheindu-şi discursul.
Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti, a subliniat că în edificarea institutului se poate conta şi pe sprijinul Ungariei. Kósa consideră că a sosit timpul când capodoperele din tezaurul de artă transilvăneană nu mai trebuie ţinute în magazii, ci acestea pot să-şi ocupe un loc demn în spaţiile expoziţionale.
Criticul de artă Kántor Lajos, preşedintele Societăţii Kolozsvár, a afirmat legat de arta plastică maghiară din Transilvania: „suntem mai bogaţi decât părem, şi acest fapt este valabil mai ales în artele plastice”. Kántor a mai subliniat: la vernisajul expoziţiei CAPT neapărat trebuie să vorbim despre opera lui Baász Imre, deoarece moştenirea sa intelectuală a fost cea care a dat naştere acestei iniţiative. În opinia criticului de artă, această primă expoziţie demonstrează că, C.A.P.T. „are un început bun, ceea ce trebuie dus mai departe.”