Sunteți aici: » Știri » S-a inaugurat staţia de epurare de la Estelnic

S-a inaugurat staţia de epurare de la Estelnic

Vineri, 25 martie 2016

Staţia de epurare a apelor uzate de la Estelnic a fost pusă în funcţiune printr-o simbolică apăsare de buton. Investiţia de 5,5 milioane lei include şi reţeaua de canalizare.

Staţia de epurare a apelor uzate de la Estelnic a fost pusă în funcţiune printr-o simbolică apăsare de buton. Investiţia de 5,5 milioane lei include şi reţeaua de canalizare.

Ziua de 22 martie este o zi importantă pentru comuna Estelnic: în cadrul festivităţii simple de inaugurare, Varga Attila, primarul comunei, a declarat că, potrivit unui sondaj de opinie realizat în 2006, locuitorii comunei au considerat această investiţie ca fiind cea mai importantă, astfel, în 2010, depunerea candidaturii pentru finanţarea lucrărilor din Fondul de mediu a fost un pas logic. Investiţia totală se ridică la 5,5 milioane lei, din care 1,5 milioane lei au fost suportate din bugetul local.

Reţeaua de canalizare din satele Estelnic şi Valea Scurtă este un sistem de canalizare gravitaţional, cu o lungime totală de 13,3 km, iar dacă condiţiile de sol impun, apele uzate vor fi pompate de 9 staţii de pompare intermediare.

Purificarea apei uzate se realizează în trei etape: se utilizează filtre mecanice, biologice şi un sistem de ultrafiltrare. În prima fază se realizează îndepărtarea mecanică a poluanţilor, deznisiparea şi separarea grăsimilor, în cea de a doua fază apelor uzate se adaugă în mediu anaerob microorganisme care concură la procesul de epurare, iar în cea de a treia fază, pe parcursul procesului de membrană, se realizează trecerea apei printr-o membrană ale cărei pori au dimensiunea de 0,04 µm.

Kovács Ödön, managerul public al județului, a fost ultimul care a luat cuvântul cu ocazia festivităţii de inaugurare. Acesta a arătat: este un mare noroc că atât firmele proiectante cât şi executanţii lucrărilor (Baumeister, Cinoco, CV Water) sunt din judeţul Covasna, pentru că nu este deloc indiferent de la ce distanţă trebuie să sosească ajutorul pentru remedierea eventualelor probleme ivite. Totodată, a accentuat faptul că în comuna Estelnic s-au făcut numeroase investiţii vizibile. Şcoala, căminul cultural sau porţiunea de drum, în lungime de 18 km, dintre localităţile Sânzieni şi Lemnia care a fost renovată cu ajutorul autorităţilor judeţene, toate acestea demonstrează faptul că comuna şi liderii acesteia nu numai că planifică în mod rațional, dar şi acţionează serios.

Noutăți