S-au sărbătorit covăsneni care luminează cu înțelepciunea lor
Marți, 23 ianuarie 2018Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, pe 22 ianuarie, în municipiul Sfântu Gheorghe, s-au sărbătorit personalităţi covăsnene recunoscute
Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, pe 22 ianuarie, în municipiul Sfântu Gheorghe, s-au sărbătorit personalităţi covăsnene recunoscute, din două domenii diferite. În această zi s-a născut, Szabó Kati, steaua gimnasticii artistice, născută la Zagon, prilej cu care şi-a lansat volumul biografic, editat în limbile română şi maghiară, semnat de jurnalistul Csinta Samu. Cartea a fost prezentată publicului larg luni, în prezența campioanei olimpice. În mod tradiţional, de Ziua Culturii Maghiare se decernează Premiul Háromszék Pentru Cultură, care anul acesta a fost acordat muzeologului Haszmann Pál Péter din Cernat. Festivitatea de premiere care a avut loc la Teatrul „Tamási Áron”, a fost, în acelaşi timp, evenimentul de lansare a seriei de evenimente „Personalităţi covăsnene în anul centenarului”, care are ca scop să arate modul în care maghiarii transilvăneni de sub pavilionul României au contribuit la creșterea materială și spirituală a țării, păstrând în același timp cultura și limba maternă.
„Forţa unei națiuni nu constă în indicatori economici excelenți din punct de vedere statistic, ci în faptul că îşi respectă cultura. În faptul că oferă recunoaștere artiștilor, sportivilor, creatorilor remarcabili, oamenilor care luminează cu înțelepciunea lor” – a spus Tamás Sándor, în cuvântul de salut adresat publicului prezent, referindu-se la seria de evenimente intitulate „Personalităţi covăsnene în anul centenarului - 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, programe ce vor fi organizate de Consiliul Judeţean Covasna pentru anul centenarului Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1918, care a decis Unirea Transilvaniei cu România.
„Vom arăta ca maghiarii transilvăneni reprezintă o comunitate creatoare de valori ale României şi, ca atare, am dori să trăim şi respectul majorităţii. Vom arăta, că România din ultimii o sută de ani a devenit mai bogată – atât din punct de vedere material, cât şi din punct de vedere spiritual –, datorită muncii devotate ale maghiarilor transilvăneni. Pentru că, citind cuvintele nemuritoare ale lui Kós Károly, afirmăm deschis şi sincer: «mai degrabă suntem loiali decât rebeli, mai bine constructivi decât distrugători, mai cu drag prieteni sinceri decât duşmani secret». Pentru aceasta este nevoie de manifestare de respect şi îndeplinirea promisiunilor de la Alba Iulia” – a reamintit preşedintele CJ.
Vieţile lui Szabó Kati
În cadrul evenimentului, steaua gimnasticii artistice a mărturisit că dedică volumul „Al cincilea aparat. Szabó Kati – Vieţile mele” mamei sale. Împdreună cu autorul cărţii, Csinta Samu, au amintit de primii ani, când, la Zagon i se spunea „Utcakati – Kati de pe Stradă”. Szabó Kati a povestit cât a plâns, când la şase ani a ajuns la Oneşti, pentru că, era într-un mediu străin, nu ştia nici un cuvânt în româneşte.
A învăţat repede, dar i-a insuflat forţă şi faptul că întotdeauna a vrut să arate ce ştie, niciodată nu a luptat pentru locul doi sau trei, întotdeauna a vrut să fie cea mai bună. Pentru cvadrupla campioană olimpică nu a fost uşor să se obişnuiască cu viaţa civilă, mai înainte erau conduse, lângă ele întotdeauna era cineva, de aceea era greu la facultate, pentru că, aşa cum a afirmat, „trebuia să ridicăm capul”, dar consideră că a reuşit acest lucru. I-a plăcut să fie antrenor, eleva ei cu cele mai mari succese a fost Maria Olaru, campioană olimpică, care a fost prezentă şi ea la festivitatea de luni.
Szabó Kati care în prezent este stabilită în Franţa, a lăsat deschisă problema revenirii la Zagon, deocamdată, nu poate să facă acest lucru, băiatul ei mai mic fiind elev, dar nu exclude o revenire pe plaiurile natale, peste câţiva ani.
Prima surpriză a serii a oferit-o Csinta Samu când i-a invitat pe scenă pe membrii echipei de gimnastică din anul 1980 şi pe fosta elevă. Fostele colegi, Marilena Vlădărău-Pereteanu, Dumitrița Turner-Beck, Melitta Runh-Inge Flesicher, Joanna Voss-Martin, Rozalia Bitis, Mirela Barbălată-Hubner, Cleopatra Constantin au venit acasă în România în special pentru a o felicita pe Szabó Kati, cu ocazia împlinirii vârstei de cincizeci de ani. Bucuria şi emoţia revederii a umplut sala într-o clipă. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, le-a salutat pe oaspeţii-surpriză, mulţumindu-le pentru prezenţă.
Volumul „Al cincilea aparat. Szabó Kati – Vieţile mele” care a apărut la Editura Háromszék Vármegye Kiadó a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, va fi lansat în scurt timp la în alte zece localităţi din ţară, în cele mai importante locuri ale carierei gimnastei, iar miercuri cartea va fi lansată la Budapesta, în prezenţa autorului şi a campioanei olimpice.
Credinţă şi suflet – a fost decernat Premiul Háromszék Pentru Cultură
Premiul Háromszék Pentru Cultură a fost fondat în 2013, de Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna. Această distincţie este acordată unor personalităţi covăsnene care au influenţat viaţa culturală a regiunii, activitatea cărora au avut o mare însemnătate pentru regiune şi care, prin munca susţinută şi vocaţia lor, au servit întreaga comunitate.
Szebeni Zsuzsa a salutat sărbătoriţii în numele Institutului Balassi, filiala Sf. Gheorghe, şi al Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc. Aceasta a subliniat: merită recunoaştere toate acele personalităţi creatoare de valori care nu exercită doar o profesie, ci îşi urmează vocaţia, fie că este vorba de persoane care activează în domeniul sportului, al artelor sau în orice alt domeniu al culturii.
Haszmann Pál Péter este laureatul din acest an al Premiului Háromszék Pentru Cultură, distincţia i-a fost înmânată de Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna. Realizările profesionale remarcabile ale laureatului au fost lăudate de Pozsony Ferenc, etnograf şi profesor universitar. Muzeolog cu o mare vocaţie şi născut într-o familie de învăţători de şcoală populară, Haszmann Pál a participat încă din tinereţe la înfiinţarea muzeului în aer liber din Cernat, visat de tatăl său. Muzeul şi-a deschis porţile acum 45 de ani, pe data de 25 februarie 1973, în clădirea Conacului Damokos din Cernatu de Jos.
„Consider că, pe lângă premiile de înalt nivel obţinute până acum – Premiul Orbán Balázs şi Crucea de Onoare a Ungariei –, Premiul Háromszék Pentru Cultură, acordat acum, subliniază şi rolul important pe care l-ai asumat, în timpul deceniilor lungi şi complicate, împreună cu fraţii şi familia ta, în explorarea, păstrarea, conservarea profesională, reprezentarea muzeală și transmiterea mai departe a patrimoniului cultural al micii noastre patrii, Trei Scaune” – a spus etnograful Pozsony Ferenc, mulţumind în numele comunităţii profesionale pentru munca asiduă a laureatului.
Haszmann Pál a declarat că, deşi au existat semne că se pregăteşte un „complot plăcut”, premiul l-a luat prin surprindere. Acesta a mulţumit pentru premiu, adăugând: „permiteţi-mi să împărtășesc acest premiu cu familia mea, să-l împart între cei doi frați ai mei, între copiii noștri și nepoții noștri, amintindu-mă de mama şi tatăl meu, pentru că ei întotdeauna ne-au învățat că această moștenire scumpă trebuie păstrată şi trebuie transmisă din generație în generație. Avem atâtea exemple de urmat, persoane care trebuie prezentate lumii, în aceasta constă forţa noastră, azi lupta noastră pentru libertate nu trebuie să o ducem cu sabia, ci cu forţă intelectuală, zi de zi, timp de decenii dacă trebuie, până când vom reuşi (…) Atunci când ne-a creat pe acest loc, Bunul Dumnezeu ne-a dat fiecăruia o sarcină de îndeplinit, este necesară recunoașterea acestei sarcini care trebuie îndeplinită în totalitate”. Haszmann Pál a spus că îi doreşte comunităţii noastre să dea dovadă de mai multă solidaritate şi credinţă, pentru că fără acestea nu există viaţă umană deplină.
Festivitatea organizată cu prilejul Zilei Culturii Maghiare s-a încheiat cu momentul artistic susţinut de Ansamblul de Dansuri Háromszék, coregraful Ivácson László a prelucrat combinaţia de dansuri csárdás pe care Szabó Kati a prezentat-o la sol, la Campionatul Mondial de Gimnastică Artistică din Budapesta, din 1983.