Sunteți aici: » Știri » Scopul: a face Ţinutul Secuiesc mai vizibil - Au fost premiaţi câştigătorii Bienalei de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc, ediția III

Scopul: a face Ţinutul Secuiesc mai vizibil - Au fost premiaţi câştigătorii Bienalei de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc, ediția III

Duminică, 15 octombrie 2017

În concursul organizat în comun de judeţele Harghita, Covasna şi Mureş au fost înscrise 1516 de lucrări semnate de 283 de artişti fotografi din 17 ţări. Lucrările câştigătoare au fost premiate sâmbătă, la Sfântu Gheorghe şi, la Centrul Artistic Transilvănean, s-a deschis expoziţia cuprinzând lucrările selectate de către juriu.

 

În concursul organizat în comun de judeţele Harghita, Covasna şi Mureş au fost înscrise 1516 de lucrări semnate de 283 de artişti fotografi din 17 ţări. Lucrările câştigătoare au fost premiate sâmbătă, la Sfântu Gheorghe şi, la Centrul Artistic Transilvănean, s-a deschis expoziţia cuprinzând lucrările selectate de către juriu.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a reamintit în discursul rostit la Gala de premiere, că Bienala de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc, ediția III, este totodată evenimentul de deschidere al Zilelor Ținutului Secuiesc. Acesta a subliniat: „Noi purtăm Ținutul Secuiesc în sufletele noastre și, prin urmare, nimeni nu poate pune la îndoială faptul că acesta ne aparţine. Dorim să acordăm spaţiu pentru cel ce se află în inimile noastre, pentru că fiecare vede Ţinutul Secuiesc şi îl prezintă în mod diferit, iar reprezentanţii culturii, în acest caz artiștii fotografi, îşi aduc contribuţia lor proprie la crearea acestei imagini tot mai complexă a Ţinutului Secuiesc.” În acelaşi timp, preşedintele CJ Covasna a lansat şi o invitaţie către artiştii fotografi: având în vedere că anul viitor va avea loc aniversarea a 105 de ani de la naşterea cunoscutului fotograf Ikafalvi Dienes Andor György, Andre de Dienes pe numele său de artist, acesta a propus organizarea unui eveniment mai de amploare în memoria artistului originar din judeţul Covasna, care a obţinut un renume mondial pentru seria de fotografii cu actriţa Marilyn Monroe, pentru acesta oferind asistență financiară și organizațională din partea CJ Covasna.

Consulul Soós Zoltán, vorbind în numele Consulatului General al Ungariei la Miercurea Ciuc, a spus că succesul Bienalei de Artă fotografică din Ţinutul Secuiesc este un bun exemplu al modului în care, cu munca tenace și intensă, se pot obţine rezultate. Consulul i-a felicitat atât pe premianţi, cât şi pe organizatori.

Potrivit consilierului judeţean din Harghita, Kassay Péter, evenimentele care se organizează în Ţinutul Secuiesc trebuie lăudate şi sprijinite, dar îşi propun, ca obiectiv, extinderea evenimentului peste hotare, prin aceasta respectând „sfânta treime” a culturii: crearea, păstrarea şi promovarea valorilor. În astfel de cazuri globalul şi localul ajung în acelaşi loc şi, pe lângă reprezentanţii domeniului şi vizitatorii vor putea să reflecteze asupra locului pe care îl ocupă arta din Ţinutul Secuiesc  în paleta globală – a spus Kassay Péter, subliniind: având în vedere catalogul, nu se poate vorbi de provincialism.

Scopul Zilelor Ţinutului Secuiesc este acela de a arăta şi de a face vizibilă regiunea nu doar în aceste zile, dar şi în celelalte zile ale anului, acesta este scopul nostru comun şi motorul activităţii pe care cele trei judeţe o desfăşoară în comun, dar şi separat. Dorim să transmitem întregii lumi că noi, cei care trăim aici, avem o cultură şi identitate proprie – a spus Kozma Mónika, director de cabinet al președintelui CJ Mureş, subliniind că factorii culturali, sociali şi economici sunt inseparabili, din acest motiv este important Programul de dezvoltare economică lansat de Guvernul maghiar în județul Mureș, deoarece scopul comun este acela de crea un câmp economic care va face din Ţinutul Secuiesc un loc vizibil şi mai locuibil.

Premianţii celei de-a III-a ediţii a Bienalei de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc

Premiul 3 la categoria deschisă a fost câştigat de Kralovánszky Balázs din Canada, cu lucrarea „Umbra în lucru” (The shadow is in work), premiul 2 a fost acordat Teresei Meier din Austria pentru lucrarea „Complicitate” (Complicity), iar premiul 1 a fost câştigat de Hans Gindlesberger din SUA, cu lucrarea „Fără titlu” din seria „Abur – Sunt în filmul cel rău” (I'm in the Wrong Film). Lucrarea intitulată „La capătul drumului” (At the end of the road) semnată de Haragos Zoltán din Târgu Mureş a câştigat premiul Asociației Artiștilor Fotografi din România şi diploma acordată de Asociația Mondială a Artiștilor Fotografi Maghiari. La categoria Pâine, conform deciziei juriului, premiul 1, nu a fost acordat, premiul 3 asigurat de Brutăria Diószegi din Sfântu Gheorghe a fost câştigat de Jiexiong Ye din China, cu lucrarea „Pâine cu orez” (Rice Bread), iar premiul 2 asigurat de Brutăria Kovács din Târgu Mureş a fost acordat lui Kozma Erzsébet pentru lucrarea „Pâine de casă” (Home made bread) cu care a câştigat şi medalia de aur oferită de Asociația Mondială a Artiștilor Fotografi Maghiari.

Juriul celei de-a III-a ediţii a Bienalei de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc a decis în unanimitate să dubleze premiul pentru locul 1, la categoria Mişcare, unde concurenţii s-au putut înscrie serii de fotografii, cuprinzând 2-5 fotografii. Premiul 3 a fost câştigat de Gábor Lajos din comuna Satu Mare, cu lucrarea „Mişcarea liniştii” (The movement of silence ), cu care a obţinut şi diploma Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari. De asemenea, a obţinut diploma Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari şi Hlavathy Károly din Sfântu Gheorghe, concurentul clasat pe locul 2 la categoria Mişcare, cu seria de fotografii intitulată „Iluzie” (Illusion). Premiul 1 a fost acordat lui Jiexiong Ye din China, pentru seria de fotografii „Şcoală” (School) şi fotografului de natură Máté Bence pentru seria de fotografii „Action!”, fotograful din Ungaria, recunoscut pe plan internaţional, obţinând şi diploma Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari. Eifert János, membru al juriului şi conducătorul atelierelor de fotografiere de mişcare ce au avut loc la sfârşitul săptămânii în care a fost organizată bienala, a oferit un premiu special pentru Balázs Attila din Odorheiu Secuiesc, autorul seriei de fotografii „Dansând în soare” (Dancing in the Sun).

În discursul rostit la Gala decernării premiilor, Török Ferenc, reprezentantul în Europa de Est al firmei Canon, sponsorul principal al evenimentului, a arătat că sarcina lor este acela de a face soluţiile tehnice cât mai accesibile, cea mai importantă caracteristică a fotografiei nu se schimbă: surprinde cele mai importante momente, povesteşte întâmplări. Imreh-Marton István, directorul Centrului de Cultură al judeţului Covasna, a mulţumit partenerilor, sponsorilor, membrilor echipei de organizare pentru implicarea de care au dat dovadă.

Fotografiile selectate de juriu au fost proiectate în cadrul Galei decernării premiilor, pe muzica improvizată a formaţiei Malterego. După Gala de premiere, a avut loc vernisajul expoziţiei celei de-a III-a ediţii a Bienalei de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc, în cadrul căruia publicul prezent a fost salutat de către Ádám Gyula, preşedintele juriului, şi Eugen Negrea, preşedintele Asociației Artiștilor Fotografi din România.

Noutăți