Sunteți aici: » Știri » Se acordă o mare importanţă educaţiei ecologice - Şi în acest an a fost organizată tabăra „Natura, izvorul vieţii”

Se acordă o mare importanţă educaţiei ecologice - Şi în acest an a fost organizată tabăra „Natura, izvorul vieţii”

Vineri, 3 august 2018

Douăzeci şi patru de elevi au participat la tabăra educaţională „Natura, izvorul vieţii” organizată,  pentru a treia oară, în perioada 30 iulie–1 august, la Bicfalău.

Douăzeci şi patru de elevi au participat la tabăra educaţională „Natura, izvorul vieţii” organizată,  pentru a treia oară, în perioada 30 iulie–1 august, la Bicfalău.

La tabăra desfăşurată în organizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară — Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în judeţul Covasna (ADI SIMD) şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV au participat copii de la Cernat, Dalnic, Ghelinţa, Lisnău. Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Lemnia.

În fiecare an, Consiliul Judeţean Covasna şi cele două asociaţii de dezvoltare intercomunitară acordă o importanţă deosebită instruirii tinerilor cu privire la stilul de viaţă ecologic şi îmbunătățirii cunoștințelor acestora. Din acest motiv se sprijină, pe cât posibil, toate iniţiativele societății civile prin care locuitorii judeţului pot fi implicaţi în programele care îi privesc. În cadrul proiectului s-a pus accentul pe modelarea în spirit ecologic a copiilor, dar nu a lipsit nici sportul sau dansul și nici educația pentru un stil de viață sănătos, activităţile fiind desfăşurate de doi instructori voluntari din străinătate, Fabók Zsófia din Ungaria şi Carmen Gallardo din Spania, care, în ţara sa, activează ca nutriţionist.

Preşedintele Asociaţiei „Zöld Nap”, Ráduly Attila, a subliniat că scopul taberei a fost acela de a conștientiza copiii asupra importanței gestionării adecvate a deșeurilor și a apei dătătoare de viață, pentru că, din păcate, noi, oamenii distrugem Pământul şi îl sufocăm cu gunoaiele aruncate. Nu este suficient să învățăm toate acestea individual, ci aceste cunoştinţe trebuie să le transmitem şi altora, astfel, poate vom putea face planeta noastră locuibilă. Pe parcursul a trei zile, prin intermediul unor jocuri în grup, elevii au acumulat noi cunoştinţe legate de normele privind compostarea, gestionarea durabilă a deşeurilor şi gestionarea responsabilă a apei, dar au putut urmări şi prezentări profesionale susţinute de reprezentanţii celor două asociaţii organizatoare.

La sfârşitul prelegerii sale, Benedek Csaba, inspector de specialitate în cadrul ADI SIMD Covasna, a spus că copii sunt interesaţi de acest subiect şi că este convins că copiii vor păstra aceste cunoştinţe dobândite într-un timp relativ scurt. Imaginea cantităţii de deşeuri la depozitul de la Leţ îi „şochează” pe majoritatea copiilor, dar este convins că această imagine îi va influenţa în aşa fel încât vor acorda o atenţie sporită pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Apa dătătoare de viaţă, lipsa şi utilizarea rezonabilă a apei a fost subiectul prelegerii susţinute de Fazakas András, directorul Asociaţiei Intercomunitare AQUACOV, potrivit căruia „este important să-i învăţăm pe cei mici încă din copilărie că apa nu este un lucru nesfârșit și veșnic”. Rezervele de apă ale Pământului le irosim în foarte multe cazuri, mai ales în gospodării, unde lăsăm deschise robinetele şi atunci când nu avem nevoie de apă, dar faptul că în canal aruncăm deşeuri menajere care poluează apa, reprezintă o problemă de aceeaşi amploare. Mulţi dintre noi nici nu-şi pot imagina ce cantitate de energie este necesară să epurăm apele uzate ca să mai fie reutilizabile. Cu un minimum de atenție, vom putea economisi nu doar bani, ci vom proteja în mare măsură şi natura, natura pe care am moştenit-o şi pe care trebuie să o lăsăm generaţiilor viitoare, de preferinţă într-o stare neafectată – a detaliat directorul ADI SIMD.

Având în vedere popularitatea de care se bucură tabăra, toate cele trei asociaţii planifică încă de pe acum o cooperare comună şi proiecte viitoare.

 

Noutăți