Sunteți aici: » Știri » Sprijinirea formațiilor de pompieri profesioniști și voluntari este o prioritate

Sprijinirea formațiilor de pompieri profesioniști și voluntari este o prioritate

Marți, 6 august 2019

Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat 200 mii lei din excedentul bugetar acumulat în anii precedenți, pentru ridicarea clădirii unității de pompieri din Baraolt și asigură câte 25 mii lei pentru modernizarea formațiilor de pompieri din mediul rural, prin Programului de dezvoltare rurală a județului – s-a afirmat joi, în cadrul ședinței ordinare din luna iunie.

Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat 200 mii lei din excedentul bugetar acumulat în anii precedenți, pentru ridicarea clădirii unității de pompieri din Baraolt și asigură câte 25 mii lei pentru modernizarea formațiilor de pompieri din mediul rural, prin Programului de dezvoltare rurală a județului – s-a afirmat joi, în cadrul ședinței ordinare din luna iunie.

„Acordăm o importanță deosebită funcționării bune a formațiilor de pompieri profesioniști și voluntari  existente în județ, motiv pentru care anul acesta vom începe modernizarea unităților din mediul urban, iar după punerea în funcțiune a unității de la Baraolt, care acoperă toată zona Baraoltului, anul viitor vom construi un centru la Covasna, urmând să modernizăm unitățile deja existente de la Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. Similar cu celelalte programe județene de dezvoltare locală, în cadrul ședinței de consiliu de azi am adoptat și Programul județean privind construirea, reabilitarea și dotarea remizelor”. În acest scop a fost alocată suma de 100 mii lei din bugetul modificat al Consiliului Județean, aceasta reprezintă câte 25 mii lei pentru fiecare unitate. Bineînțeles, vom majora această sumă dacă este necesar” – a subliniat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Acesta a adăugat următoarele: munca pompierilor voluntari locali este esențială pentru siguranța populației, motiv pentru care încurajează tinerii să aleagă se îndrepte tot mai mulți dintre ei spre Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă «Pavel Zăgănescu» din Boldești, la care înscrierile au început deja și pe care anul acesta o vor absolvi patru tineri din județul Covasna. „Merită, deoarece este vorba de o carieră care poate asigura un loc de muncă și mijloace de existență adecvate pentru toată durata vieții” – a spus președintele CJ.

Pornind de la zicala „Omul înțelept își face vara sanie și iarna căruță˝ – în cadrul ședinței de azi, s-a discutat și despre întreținerea drumurilor județene și despre lucrările de deszăpezire din perioada de iarnă 2019-2020. „În ultimii ani, circulația în timpul iernii nu a ridicat nicio problemă în județ, dorim să ne pregătim din timp și anul acesta. Rețeaua de 252 km de drumuri județene va fi acoperită cu contracte de deszăpezire aproape în întregime, cu excepția unui tronson de 15 km între Valea Crișului – Vadas – Aita Medie, care anul acesta va fi închis˝ – a subliniat Tamás Sándor.

Tot în cadrul ședinței de azi, CJ Covasna a alocat 56 mii lei pentru modernizarea exterioară a Bibliotecii Județene „Bod Péter”. Lucrările de modernizare a clădirii deteriorate, veche de două sute de ani, vor demara în cursul săptămânilor următoare.

Lucrările de întreținere a drumurilor pe timp de vară sunt în curs de executare, gropile s-au acoperit pe o suprafață de peste 4 mii de metri pătrați, iar pe o suprafață de 60 mii metri pătrați se va reface în întregime covorul asfaltic. Lucrările s-au finalizat deja pe tronsonul de 1,5 km între limita județului Brașov și Araci, în perioada următoare se va turna covor asfaltic pe tronsonul cuprins între Ghidfalău și Angheluș, în lungime de 8 km. Lucrările de curățare a șanțurilor sunt în desfășurare, anul acesta vor fi schimbate peste o sută de podețe. Deși sunt considerate drumuri comunale, modernizarea drumurilor între localitățile Ghelința și Hilib, Belani și Estelnic, respectiv asfaltarea drumului până în centrul localității Dalnic a fost asigurată în întregime de CJ Covasna.

Noutăți