Sunteți aici: » Știri » Standul Ținutului Secuiesc la Târgul de turism

Standul Ținutului Secuiesc la Târgul de turism

Joi, 8 octombrie 2009

Standul Ținutul Secuiesc din cadrul târgului de turism Romexpo 2009 a avut succes încă din prima zi. Președintele Consiliului Județean Harghita dl. Borboly Csaba, candidatul UDMR la președinție, deputat de Harghita dl Kelemen Hunor, și președintele Consiliului Județean Covasna dl. Tamás Sándor au evidențiat importanța colaborării dintre cele două județe, respectiv oportunitatea oferită de amenajarea unui stand comun în cadrul târgului.
 

Standul Ținutul Secuiesc din cadrul târgului de turism Romexpo 2009 a avut succes încă din prima zi. Președintele Consiliului Județean Harghita dl. Borboly Csaba, candidatul UDMR la președinție, deputat de Harghita dl Kelemen Hunor, și președintele Consiliului Județean Covasna dl. Tamás Sándor au evidențiat importanța colaborării dintre cele două județe, respectiv oportunitatea oferită de amenajarea unui stand comun în cadrul târgului.

Designul standului a fost apreciat și de d-na ministru Elena Udrea care a efectuat o vizită scurtă după deschiderea oficială a târgului. Domnia sa a admirat ulcioarele de lut și a fost încântată de prezența omului de zăpadă. Doamna ministru a apreciat efortul depus de județele secuiești pentru dezvoltarea turismului. 

La conferință de presă în fața standului președintele Consiliul Județean Harghita, domnul Borboly Csaba a declarat: ”după foarte mulți ani am ajuns la stadiul în care nu doar vorbim de dezvoltarea Ținutului Secuiesc, ci prin efort comun pe planul dezvoltării turistice și păstrarea tradițiilor, în sfârșit în cele două județe au început să se vadă rezultate pozitive.” Potrivit domnului președinte atuul nostru cel mai important este ospitalitatea, dar suntem avantajați și de prețurile relativ moderate, specialitățile culinare și sortimentul larg de băuturi, iar ca atracție a amintit, că în județele Harghita, Covasna și Mureș sunt mult mai multe obiective turistice și spații de cazare decât în județele vecine. 

Candidatul UDMR la președinție, domnul Kelemen Hunor a considerat ca fiind un succes standul comun și colaborarea celor două județe, deoarece numai așa pot să facă față competiției din partea altor județe. Este foarte important ca Ținutul Secuiesc să apară ca o identitate comună. ”Autonomia este o formă de viață, este un sistem de valori, o formă de comportament, care va fi acceptat de vecinii noștri doar atunci, dacă venim cu propriul exemplu. Colaborarea dintre județele Harghita și Covasna este garanția succesului Ținutului Secuiesc. La început probabil mulți se vor uita cu suspiciune, dar cu timpul se vor obișnui, deoarece și Ținutul Secuiesc este o regiune geografică din România” – a declarat Kelemen Hunor adăugând, că trebuie să aducem instrumentele și fondurile necesare pentru punerea în practică a acestui concept. 

Referindu-se la un exemplu văzut la târg, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor a declarat: ”Dacă există promovarea turismului Bucovinei, Țării Hațegului, Țării Oașului, de ce nu ar fi viabilă și promovarea turismului din Ținutul Secuiesc?” 

”Colaborăm la realizarea brandului ”Ținutul Secuiesc” de mai bine de un an” – a subliniat domnul Tamás Sándor. Cele două județe încearcă să sincronizeze și să canalizeze proiectele economice, de dezvoltare, turistice, politice și culturale. ”De ce suntem diferiți noi, cei din Ținutul Secuiesc? Prima dată aș dori să subliniez faptul că avem cel mai curat aer din România, și trăim în cel mai sănătos mediu, și asta nu spunem doar noi, ci o confirmă și datele științifice. Să nu uităm nici faptul că aproape jumătate din apa minerală îmbuteliată provine din regiunea noastră, și la noi se găsesc cele mai multe mofete cu emanații naturale. De asemenea în ultima perioadă turismul rural a început să prindă viață, și de asemenea turismul de sănătate și tratament practicat în stațiunile balneoclimatice din județ” – a enumerat domnul Tamás Sándor câteva dintre potențialele turistice ale Ținutului Secuiesc. 

Ideea inițială  a fost ca standul comun să fie organizat sub genericul turism în Covasna și Harghita. Ulterior s-a hotărât folosirea termenului generic de Ținutul Secuiesc, generic care nu face altceva decât să  sublinieze o dată în plus dorința comună a celor două administrații județene ca împreună să relanseze turismul din această zonă geografică binecuvântată de natură. 
 

Noutăți