Sunteți aici: » Știri » Succes covăsnean la concursul gastronomic școlar

Succes covăsnean la concursul gastronomic școlar

Luni, 26 noiembrie 2018

Atâta agitație rareori există chiar și în emisiunile de gătit, câtă s-a produs sâmbătă, în bucătăria și în sala de mese al Liceului Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe, unde s-au desfășurat semifinalele covăsnene ale celui mai mare concurs de gătit, organizat pentru  liceeni, în Ungaria.

Atâta agitație rareori există chiar și în emisiunile de gătit, câtă s-a produs sâmbătă, în bucătăria și în sala de mese al Liceului Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe, unde s-au desfășurat semifinalele covăsnene ale celui mai mare concurs de gătit, organizat pentru  liceeni, în Ungaria.

Școala de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, funcționând în subordinea Consiliului Județean Covasna, a organizat pentru a doua oară Concursul Profesional „Schnitta Sámuel” la nivel național: această competiție este un eveniment prestigios pentru ospătarii, bucătari și cofetari, iar în zona lingvistică maghiară are o importanță deosebită, deoarece, după faza regională, următoarea etapă a concursului va avea loc la Szolnok, unde covăsnenii vor intra în competiție cu elevii din Ungaria.

Concursul în sine a fost o adevărată provocare: elevii care urmează cursurile de bucătar și cofetar au avut la dispoziție trei ore pentru a pregăti un meniu compus din aperitiv, supă, fel principal și desert. Elevii au lucrat cu toate forțele, obținând un rezultat rapid: la bucătărie, materiile prime, cum ar fi: fileu de porc, dovleac, brânză Camembert, au fost pregătite de mâini pricepute, pentru ca, în scurt timp, să se realizeze preparate care fac față cu promptitudine oricăror cerințe.

Concursul ospătarilor a început chiar de la ușă: ei au fost cei care au condus oaspeții la masă, printre alții, și pe europarlamentarul Sógor Csaba, care a spus că este o mare plăcere pentru el faptul că speranțele ospitalității din ținutul Secuiesc au performanțe foarte bune. Ospătarii trebuie să știe să ofere detalii despre vinurile servite, dar, în același timp, juriul a testat atât abilitățile de servire ale ospătarilor, cât și maniera acestora.

Din partea organizatorilor, Gáj Nándor, directorul școlii populare, a subliniat: scopul este acela să fie cât mai mulți profesioniști în ospitalitatea națională, un obiectiv formulat și de către specialiștii din unitățile locale de alimentație publică.

Președintele juriului, Mikolczy Zoltán din Ungaria, a precizat că acest concurs nu reprezintă o provocare doar pentru elevi, ci și pentru profesori, competiția reprezentând o oportunitate de învățare pentru toată lumea. Potrivit unui alt membru al juriului, Mayer Gyula, sosit și el din Ungaria, calitatea competiției s-a îmbunătățit semnificativ, în comparație cu cea a concursului de acum doi ani. Ceilalți membri ai juriului: Berszány Tibor, proprietarul firmei BERTIS; László Endre, conducătorul companiei Transilvania Tourist; Cseh Levente, cheful restaurantului Pilvax din Brașov, Kovács Gábor Áron, cheful restaurantului Castel; Mátyás Andrea, cofetarul M&M Cake Express, precum și Jánosi Aliz, redactorul revistei „Székely Konyha” au supus echipele la evaluări serioase.

Rezultatul final este următorul: la concursul dintre școli, locul I a fost obținut de echipa Liceului Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe, pe locul II s-a clasat echipa Liceului Tehnologic „Kós Károly” din Odorheiu Secuiesc, iar locul III a fost câștigat de echipa Liceului Tehnologic „Tivai Nagy Imre” din Sânmartin. Și de această dată, cei care au obținut mențiuni speciale – printre ospătari elevul Hajdó Nándor de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna, iar printre bucătari elevul Ferencz András de la Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni” din Miercurea Ciuc – au fost recompensați de către europarlamentarul Sógor Csaba cu o vizită de studiu la Bruxelles. Ospătarii care vor reprezenta ținutul Secuiesc în Ungaria pornesc cu un avantaj competitiv, pentru că, în cadrul festivității de premiere, cofetarul Mátyás Andrea și cheful Kovács Gábor Áron s-au oferit să ajute la pregătirea echipelor locale.

La acest concurs s-au înscris în total șase școli din ținutul Secuiesc: Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni” din Miercurea Ciuc, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, Liceul Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe, Liceul Tehnologic „Tivai Nagy Imre” din Sânmartin, Liceul Tehnologic „Kós Károly” din Odorheiu Secuiesc, precum și Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna.

Noutăți