Un nou capitol al turismului gastronomic din Ţinutul Secuiesc - Parada cârnaţilor şi Festivalul verzei
Marți, 3 octombrie 2017Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) şi Asociația Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ) vor organiza, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în perioada 27-29 octombrie 2017, cea de a XV-a ediţie a Paradei cârnaţilor şi Festivalul verzei
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) şi Asociația Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ) vor organiza, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în perioada 27-29 octombrie 2017, cea de a XV-a ediţie a Paradei cârnaţilor şi Festivalul verzei.
În judeţul Covasna, evenimentele gastronomice fac parte integrantă din procesul de dezvoltare a turismului. La conferinţa de presă pe tema Paradei cârnaţilor, Tamás Sándor, preşedintele (CJ) Covasna, a subliniat: cu Anul turismului obiectivul lor a fost acela de a reuni pe cei interesaţi în domeniul turismului, pentru consolidarea Ţinutului Secuiesc ca destinaţie turistică. „În fiecare săptămână organizăm evenimente de mare amploare care se încadrează în dezvoltarea turismului. Convingerea mea este că turismul este o afacere bazată pe piaţă. Ca autoritate locală, sprijinim această oportunitate de dezvoltare, iar scopul nostru este acela de a face oferte tuturor celor care vor noutate şi unicitate.”
Ideea organizării Paradei cârnaţilor în judeţul Covasna a fost inspirată de festivalul de la Békéscsaba din Ungaria, evenimentul fiind lansat în 2003. Potrivit preşedintelui ASIMCOV, Bagoly Miklós, experienţele trăite acolo i-au inspirat să organizeze acest eveniment local. Atunci, în calitate de echipă înscrisă, au pus pe tapet o specialitate din Ţinutul Secuiesc, cârnaţi preparaţi după o reţetă din secolul 19, fără boia. Există un interes din ce în ce mai mare pentru Parada cârnaţilor din Sfântu Gheorghe, la primele ediţii s-au înscris 15 echipe, iar în ultimii ani 80 de echipe şi-au manifestat interesul pentru a participa la eveniment.
Parada cârnaţilor se numără printre cele mai importante evenimente gastronomice din Transilvania. În cei 14 ani de activitate susţinută, organizatorii au cultivat valorile locale. Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a evidenţiat faptul că preparatul cârnaţilor are o lungă tradiţie în zonă, iar festivalul construit în jurul acesteia se transformă într-un eveniment tot mai mare. Organizatorii încearcă să se alinieze la festivalul din Békéscsaba, în cadrul căruia participă la concurs şi în afara lui 500-600 de echipe.
Kovács István, preşedintele Asociației Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe, a afirmat că evenimentul a suferit mai multe redefiniri. Festivalul verzei a fost lansat acum 5 ani, în prezent fiind organizat concomitent cu Parada cârnaţilor. Anul acesta organizatorii dovedesc un nou dinamism şi îi aşteaptă cu drag pe toţi cei care sunt interesaţi să participe la eveniment, în cadrul căruia echipele înscrise vor putea prepara, pe lângă produse tradiţionale, şi unele regândite.
La cea de-a XV-a ediţie a Paradei cârnaţilor şi la Festivalul verzei se vor putea înscrie autorităţi locale, firme, organizaţii neguvernamentale, persoane fizice, precum şi echipe de peste hotare. Termenul limită de înscriere: 20 octombrie 2017.
Taxa de înscriere la Parada cârnaţilor (care va avea loc în data de 28 octombrie) este de 450 lei, iar la Festivalul verzei (care va avea loc în data de 29 octombrie) este de 100 lei. Echipele se vor putea înscrie la cele două evenimente prin completarea formularelor de înscriere disponibile pe site-ul www.kolbaszparade.ro şi transmiterea acestora la adresa kolbaszparade2017@gmail.com. Taxa de participare pentru echipele care se înscriu pentru ambele concursuri este de 500 lei. Organizatorii vor pune la dispoziţia echipelor formate din 4 persoane materia primă, respectiv carnea, precum şi ustensilele necesare – a explicat Grüman Róbert, vicepreşedintele CJ Covasna.