Vor înapoi izvorul de apă minerală
Duminică, 6 noiembrie 2011Duminică, 6 noiembrie, programul intitulat „Covasna, casa noastră” din cadrul campaniei de informare „Cutreierarea judeţului” a ajuns la Arcuş. La discuţiile deschise, localnicii din Arcuş şi-au exprimat mulţumirea privitor la dezvoltarea actuală a comunei, dar nu au uitat nici de izvorul Gloria.
Duminică, 6 noiembrie, programul intitulat „Covasna, casa noastră” din cadrul campaniei de informare „Cutreierarea judeţului” a ajuns la Arcuş. La discuţiile deschise, localnicii din Arcuş şi-au exprimat mulţumirea privitor la dezvoltarea actuală a comunei, dar nu au uitat nici de izvorul Gloria.
Ca prim pas al evenimentului, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul serviciului religios din biserica unitariană, a predat preotului Székely János un drapel al judeţului. Preşedintele consiliului judeţean a declarat: pe parcursul celor trei ani, drapelul cu stema vechiului comitat Trei Scaune a ajuns în cele mai multe aşezări ale judeţului. „Acest drapel are o importanţă deosebită, pentru că nu este de ajuns faptul că simbolurile noastre există, trebuie să le şi folosim, acestea determinând identitatea noastră.”
În cadrul slujbei religioase s-a evocat personalitatea savantului şi medicului-profesor Árkosi Gelei Benedek, scurta biografie a fiilor renumiţi ai satului fiind prezentată pe un panou color care a fost preluat de directorul şcolii locale, Hunyadi Olga. Elevii au primit cadouri sub forma unor cărţi de colorat cuprinzând stemele administrative din județul Covasna.
După slujba religioasă, evenimentul s-a continuat în sala de şedinţă a consiliului local. Primarul Máthé Árpád în cuvântul său a subliniat: fără sprijin politic dezvoltarea comunităţii este greu de imaginat, acele investiţii însemnate cum este şi reţeaua de apă şi canalizare este necesar ajutorul autorităţilor administraţiei judeţene şi cel al Bucureştiului.
Dintre investiţiile vizând comuna Arcuş, Tamás Sándor a evidenţiat programul intitulat „Biblionet” al Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”, căruia poate să se alăture în curând şi comuna Arcuş. La Arcuş s-au cheltuit până la această dată 12 miliarde lei vechi pentru montarea conductelor de apă potabilă, iar pentru reţeaua de canalizare s-au folosit peste 10 miliarde lei vechi. În ceea ce priveşte continuarea investiţiilor, preşedintele consiliului judeţean este optimist.
„În comuna Arcuş se colectează anual aproape o mie de tone de deşeuri, ceea ce arată povara financiară pe care trebuie să suporte consiliul local cu gestionarea deşeurilor. Staţia de prelucrare a deşeurilor în valoare de 30 milioane de euro pe care o vom construi la Leţ va rezolva această problemă, deoarece aceasta nu va fi o groapă de gunoi, ci o uzină în care se va realiza în condiţii moderne sortarea deşeurilor reciclabile şi a celorlalte tipuri de deşeuri – a spus Tamás Sándor. Înfiinţarea SMURD în judeţul Covasna va facilita şi accesul la serviciul medical de urgenţă al persoanelor suferinde din comuna Arcuş. Preşedintele consiliului, printre altele, a propus ca aşezarea să depună un proiect pentru programul de amenajare a terenurilor de sport programat pentru anul viitor şi să profite de programul anunţat de consiliul judeţean prin care sprijină achiziţionarea porturilor populare secuieşti.
Legat de programul reconstruirii băilor tradiţionale secuieşti s-a amintit şi cazul izvolrulri Gloria. Apa minerală cu efecte curative izvorăşte pe terenul folosit de armată, astfel neexistând vreo posibilitate pentru folosirea ei de către localnici. Problema are o soluţie relativ simplă: cu consimţământul Ministerului Administraţiei şi Internelor apa ar trebui transportată printr-o simplă conductă pe terenul din domeniul civil accesibil şi pentru localnici. Preşedintele consiliului judeţean a făcut promisiuni că va lua legătura în acest sens cu conducerea armatei, având speranţa că această mică modificare nu va aduce greutăţi în funcţionarea contingentului din judeţul Covasna.
În fiecare staţie a campaniei de informare „Cutreierarea judeţului” se lipeşte câte o stemă pe panoul pe care sunt evidenţiate toate aşezările judeţului, astăzi fiind adăugată stema comunei Arcuş.