Zoltan
Joi, 13 mai 2010
În valea Oltului, pe aria porţiunii cuprinse între Ghidfalău şi Bodoc, se ascund două sate mici. În acest loc, majoritatea hărţilor datând din secolul al XX-lea,indică un singur aşezământ. Explicaţia acestui fapt constă în unirea sătucului Zoltán cu Étfalva în 1899. De atunci, în limba maghiară aşezământul este menţionat sub denumirea Étfalvazoltán, iar în limba română se foloseşte numele Zoltan.
Biserica reformată a sătucului Étfalva a fost construită în 1802 în locul unei biserici mai vechi. Şcoala locală poartă numele doamnei Árva Bethlen Kata, deoarece potrivit tradiţiei, clădirea făcuse parte din proprietatea acestei personalităţi remarcabile.
Biserica satului Zoltan a fost construită în 1792, şi poartă influenţe de stil baroc, galeria bisericii fiind decorată cu rozete pictate cu motive florale. Acest sătuc este considerat a fi cuibul strămoşesc al familiei Czirjék, chiar dacă în prezent fostul conac nu mai există. Singurele reminiscenţe ale fostei curii sunt ruinele porţii de piatră, construită în stil baroc. Un alt monument istoric valoros este Curia Benkő-Zágoni, construită în anul 1832.